appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal

NOS Radio 1 Journaal

Luister terug

Asielzoekers lang in de bijstand

dinsdag 17 april 2018

Slechts 11 procent van de asielzoekers die in 2014 een verblijfsvergunning kregen, had binnen 2,5 jaar een baan gevonden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De asielzoekers met een baan werkten voornamelijk in de horeca, de uitzendbranche of de handel. Maar het merendeel van de asielzoekers, 84 procent, zat in de bijstand. Velen van hen waren nog aan het inburgeren.

In vergelijking met andere nationaliteiten vonden Afghanen relatief snel een baan. Dat komt volgens Vluchtelingenwerk Nederland doordat veel Afghanen hoger zijn opgeleid dan asielzoekers uit andere landen. Daardoor passen ze zich snel aan en leren ze de taal snel. Dat helpt bij het vinden van werk.

In 2014 kregen aan 20.000 asielzoekers asiel. De helft van hen kwam uit Syriƫ.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1