appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

NOS Radio 1 Journaal

'24 miljoen Amerikanen verliezen hun zorgverzekering door zorgwet Trump'

dinsdag 14 maart 2017, 07:00 uur

In Amerika is het nieuwe zorgplan van de Republikeinen doorgerekend. Daaruit blijkt dat op termijn 24 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering kwijt als het plan doorgaat. 

Voor de verkiezingen beloofde Trump wat anders. "Iedereen wordt verzekerd, mensen krijgen het beter dan met Obamacare", zei Trump tijdens de campagne. 

Dat zoveel mensen toch hun verzekering verliezen, komt doordat twee elementen van Obamacare op de schop gaan, zegt buitenlandredacteur Jet Mok. "De verplichting voor Amerikanen om zich te laten verzekeren vervalt. Daardoor zullen veel mensen hun verzekering opzeggen."

Daarnaast is Medicaid, de voorziening voor de armste inwoners, uitgebreid onder Obamacare, zegt Mok. "Republikeinen willen die uitbreiding terugdraaien. Daardoor zouden miljoenen mensen met een laag inkomen hun verzekering verliezen."

Betrouwbaarheid

Voor de cijfers bekend werden, trokken Republikeinen de betrouwbaarheid ervan al in twijfel. "De organisatie staat bekend als onpartijdig en gezaghebbend. Het lijkt op de Rekenkamer in Nederland. Maar in het verleden hebben ze ook fouten gemaakt. Op die fouten hebben de Republikeinen uitgebreid gewezen."

Ook de minister van Volksgezondheid is het oneens met de berekening. "Volgens hem is het simpelweg niet waar. Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, benadrukt dat de komende tien jaar ruim 300 miljard dollar minder wordt uitgegeven aan de zorg. Dat is juist goed nieuws, zegt hij."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1