appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

Asscher: nazi-uitspraak Turkije moet van tafel

maandag 13 maart 2017, 08:00 uur

De uitspraak van de Turkse president Erdogan dat Nederland een nazi-overblijfsel en fascistisch is, moet van tafel. Dat zegt vicepremier Lodewijk Asscher in het NOS Radio 1 Journaal. 

Asscher wil excuses en vindt het vervelend als die er niet komen. Dat is de kabinetslijn, zegt hij. Mochten excuses uitblijven, dan blijven de verhoudingen zo stroef als ze nu zijn. En dat zou betreurenswaardig zijn, aldus Asscher. "Maar we zullen wel moeten opkomen voor onze eigen waarden die in Nederland gelden en die we verdedigen voor alle Nederlanders."

Hij bestrijdt dat de diplomatieke rel electoraal goed uitkomt. "Wij hebben dit absoluut niet gezocht. Integendeel."

Asscher vindt het slecht voor Nederland dat er spanning is ontstaan. "Ik vind het bizar dat wij met onze geschiedenis voor nazi's worden uitgemaakt. Dat vind ik ook heel pijnlijk. We hebben hier een hele open vrije democratie voor iedereen. En om dan door een regime dan qua mensenrechten achteraan kachelt, uitgescholden te worden voor nazi's is echt walgelijk."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1