appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

NOS Radio 1 Journaal

Rutte sluit samenwerken met PVV uit

maandag 16 januari 2017, 07:03 uur

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra deed rond Kerst de deur voor de PVV dicht, lijsttrekker Mark Rutte draaide hem gisteren in het tv-programma Buitenhof op slot. "De kans is niet 0,1 dat we met ze gaan samenwerken. Die kans is 0", zei Rutte in Buitenhof.

De deur is dus echt helemaal dicht voor Wilders en zijn PVV, zegt politiek verslaggever Joost Vullings. "Duidelijker dan dit kun je het volgens mij niet zeggen. De uitspraak is kraakhelder. De vraag is natuurlijk wel of eenieder dit gelooft."

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher is een van de mensen die het in ieder geval niet gelooft, zegt Vullings. "Hij hield na deze uitspraak nog zijn congrestoespraak. En hij bleef maar waarschuwen voor een kabinet van de PVV en de VVD."

Dat beeld heeft Asscher, net als Emile Roemer van de SP, nodig om stemmen te trekken. "Deze twee heren kunnen misschien van deze optie geen afscheid nemen. Maar ik denk dat we de premier op dit punt onderhand moeten gaan geloven."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1