appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

Aangifte tegen agent die man doodschoot na 112-melding

donderdag 2 juni 2016, 06:00 uur

Familie van de man die maandag in Schiedam door een agent werd doodgeschoten, gaat aangifte doen tegen de betrokken politieman. Volgens advocaat Gerald Roethof wil de moeder van het slachtoffer zeker weten dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar het schietincident.

De 21-jarige man werd doodgeschoten na een 112-melding over een beroving. Het OM houdt er "ernstig" rekening mee dat de man niet is beroofd, maar bewust de confrontatie met de politie heeft gezocht. Een familielid van het slachtoffer zegt de stem van de man te hebben herkend op de opname van de alarmcentrale.

Volgens de advocaat, die de moeder van het slachtoffer vertegenwoordigt, is er een ander familielid dat de stem op de opname niet herkent. "Het is veel te kort door de bocht nu al te stellen dat het gaat om zelfmoord door een politiekogel", zei Roethof in RTL Late Night. "Maar ik vind dat minder belangrijk. Al zou hij inderdaad de beller zijn, is dat reden om iemand dood te schieten?"

De advocaat wil dat wordt onderzocht of het slachtoffer zelf 112 heeft gebeld en ook of er sprake was van dreiging richting de politie. "Iemand is overleden door politiekogels. Dan is de vraag al vrij snel: doet de politie wel goed onafhankelijk onderzoek? Daar willen we zeker van zijn. Ik laat mij niet leiden door het verhaal van de agent." 

"Voor de familie is het onacceptabel dat iemand die gezond van huis gaat, ongewapend, doodgeschoten wordt. Daar gaat het de familie om: duidelijk maken dat hier ten onrechte dodelijke schoten gelost zijn", zegt de advocaat.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1