appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

Luister terug

NIOD ontsluit oorlogsdagboeken: blijvende authentieke bronnen

maandag 2 december 2019

Het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies heeft er zo'n 2100. Ze hebben een eigen plekje in het archief in Amsterdam. Dagboeken over het dagelijks leven in priegelhandschrift, maar ook brieven en plakboeken met krantenknipsels en aantekeningen over het verloop van de oorlog. Papier was schaars, soms is het een samenraapsel van blaadjes en papiertjes. 

Een honderdtal vrijwilligers is nu begonnen al die dagboeken uit te tikken en met zoekwoorden online toegankelijk te maken voor onderzoek. Projectleider Rene Pottkamp: "Er zijn steeds minder mensen die uit eigen waarneming kunnen vertellen over wat er toen gebeurde. Deze dagboeken zijn nog de persoonlijke waarnemingen uit die tijd en daarom authentiek. Ze gaan vaak over kleine verhalen in bezettingstijd binnen het gezin of een gemeenschap met details die allang vergeten zouden zijn".

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1