appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

Steeds meer biggen sterven nog voor de slacht

dinsdag 5 april 2016, 06:00 uur

Steeds meer biggen halen de slacht niet omdat ze voortijdig sterven. Ongeveer 1 op de 7 biggen sterft in de eerste levensweken. De varkenshouderijsector wil de biggensterfte juist omlaag brengen. 

Volgens Varkens in Nood zijn er het afgelopen jaar in totaal bijna 6 miljoen biggen gestorven nog voordat ze naar het slachthuis gaan, dat is ruim 380.000 meer dan het jaar er voor. 

Dat heeft de dierenwelzijnsorganisatie berekend aan de hand van cijfers uit de sector zelf. De varkenshouders bevestigen dat er een toename is van de sterfte, zij spreken van een lichte stijging.

Meer biggen

Er worden verschillende redenen genoemd voor de hogere sterfte. Volgens de varkenshouders ligt dat aan de wens van de consument voor mager vlees. Dat betekent dat boeren dan biggen moeten hebben met minder spek op de botten. 

"De zorg komt dan in het nauw", zegt Eric Douma van LTO Varkenshouderij. Ze willen nu weer vettere biggen in de stallen zodat ze sterker zijn om te overleven.

Varkens in Nood verklaart de hogere biggensterfte doordat er steeds meer biggen worden geboren. Zeugen worden zo gefokt dat ze meer biggen ter wereld brengen. Maar volgens Varkens in Nood zijn de jonge dieren dan minder vitaal omdat ze minder wegen.

Ook hebben zeugen te weinig tepels om hun biggen te voeden. Varkens krijgen ongeveer vijftien biggen per keer, gemiddeld wordt er meer dan één dood geboren. Maar zeugen hebben twaalf tot veertien tepels, daardoor krijgen sommigen te weinig voeding. 

Vervolgens sterven er nog enkelen in de eerste weken. Volgens de varkenshouders kunnen biggen ook de tepels delen van de moederdieren. Verder focussen ze zich er op om zo te fokken dat er meer overleven. "Aan een dode big hebben we niks", zegt Eric Douma van LTO. Varkens in Nood pleit ook voor een maximumsterfte per boerderij.

Veel biggen lijden onnodig omdat boeren de dieren niet mogen euthanaseren, zegt Varkens in Nood. De varkenshouders zijn in gesprek met het ministerie voor euthanasiemogelijkheden maar vinden het tegelijkertijd ook moeilijk om daarmee om te gaan. "Het is lastig om een beest te euthanaseren als je nog niet weet of het levensvatbaar is", zegt Douma.

Plan van aanpak

In 2009 heeft toenmalig minister van Landbouw Verburg met de sector afgesproken dat de biggensterfte juist omlaag moet. Toen overleed 12,8 procent van de biggen in de eerste weken na de geboorte. Maar anno 2015 is dat percentage 13,8, stelt Varkens in Nood. 

Varkens in Nood baseert zich op cijfers AgroVision, een bedrijf dat de gegevens bijhoudt voor ongeveer een derde van de varkensstapel. 

Die cijfers heeft de belangenorganisatie laten doorrekenen door het LEI, een onafhankelijk onderzoeksinstituut van de Wageningen Universiteit.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1