appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend

NOS Radio 1 Journaal

Hogeschool Ede begint opleiding bestrijding mensenhandel

woensdag 23 maart 2016, 06:01 uur

Orgaanhandel, het meisje dat in Valkenburg stelselmatig werd verkracht, malafide uitzendbureaus in de tuinbouw en kinderarbeid. Het zijn allemaal voorbeelden van mensenhandel. De Christelijke Hogeschool Ede gaat een post-hbo-opleiding over het bestrijden van mensenhandel beginnen. De studie krijgt de titel: Bestrijding mensenhandel, een multidisciplinaire benadering. De instelling zegt bij Omroep Gelderland dat het de eerste opleiding in Nederland is.

Volgens de hogeschool is er nog weinig kennis over deze moderne vorm van slavernij. In de opleiding wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan de systematische verkrachting van een meisje in Valkenburg, maar ook aan Nederlanders die in het buitenland een orgaan kopen, kinderarbeid en malafide uitzendbureaus in de tuinbouw.

De opleiding staat stil bij vragen als het verschil tussen mensenhandel en mensensmokkel, de betrouwbaarheid van cijfers en rapporten erover en welke organisaties zich bezighouden met de bestrijding van moderne slavernij.

Voor de nieuwe studie werkt de Christelijke Hogeschool Ede samen met Tamme de Leur, een adviseur op dit gebied die actief is in binnen- en buitenland.

Initiatiefnemer Tamme de Leur vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1