appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

'Stagiair met hoofddoek niet gewenst'

maandag 21 maart 2016, 06:00 uur

Meisjes met een hoofddoek en jongens met een Marokkaanse achtergrond hebben vaak moeite om een stageplek te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) van het Verwey-Jonker Instituut naar stages in het middelbaar beroepsonderwijs. Discriminatie komt vooral voor bij kleine en middelgrote bedrijven in de detailhandel (modebranche), horeca, administratie en techniek. Er komen veel minder klachten over de zorg-en welzijnssector.

In totaal zijn 120 mensen ondervraagd, leerlingen, stagebegeleiders van scholen en werkgevers. De onderzoekers van KIS benadrukken dat het een verkennend onderzoek is en dat een groter onderzoek noodzakelijk is. 

Het opdoen van ervaring is een belangrijk en verplicht onderdeel van het beroepsonderwijs. Zonder de verplichte stage kan de opleiding niet worden afgemaakt. Afhankelijk van hun niveau moeten de leerlingen zo'n stageplek zelf regelen. 

Vermijdingsgedrag

Bij het zoeken naar een stage wordt door schoolbegeleiders en leerlingen zelf al rekening gehouden met mogelijke discriminatie. Om problemen te voorkomen wordt bij voorbaat al de mogelijkheid van discriminatie vermeden. 

Allochtone studenten worden vaker gekoppeld aan een stage bij de overheid of bij een werkgever met ook een niet-westerse achtergrond. Er wordt ingeschat dat de kans dat ze daar een plek vinden groter is.

Ook scholieren kiezen zelf liever niet voor een stage bij een bedrijf waarvan het verhaal gaat dat er wordt gediscrimineerd. Bovendien willen stagebureaus geen conflict aangaan met leerwerkbedrijven, omdat die toch al niet ruim voorradig zijn en ze willen zo'n bedrijf niet kwijtraken. 

Risico-inschatting

Uiterlijk speelt een belangrijke rol bij de selectie van stagiairs. Meiden die een hoofddoek dragen blijken minder gewenst voor functies met veel klantcontacten, omdat vooral commerciële bedrijven zeggen dat een hoofddoek niet aansluit bij de uitstraling van het bedrijf. Dat blijkt uit de antwoorden van verschillende stagebegeleiders. 

Jongens met een Marokkaanse achtergrond hebben meer moeite met het vinden van een stageplek dan andere jongens. Ondernemers maken een risico-inschatting bij het aannemen van stagiairs. Risicovol is iemand waarvan verwacht wordt dat hij of zij vaker verzuimt.

Maar ook maken de ondernemers van te voren een inschatting of iemand betrouwbaar is. Zij hebben soms slechte ervaringen met jongens uit deze groep. De ondernemers klagen over diefstal en te laat komen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1