appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: 1 op 1

NOS Radio 1 Journaal

Luister terug

Veel meer handgranaten op straat, politie wil zwaardere straffen

maandag 10 december 2018, 06:18 uur

De politie wil dat criminelen die handgranaten neerleggen bij winkels of cafés zwaarder worden gestraft. Dat kan afschrikkend werken, zegt Dick Schouten, landelijk portefeuillehouder vuurwapens bij de Nationale Politie.

Dit jaar zijn al 43 handgranaten op straat gevonden, ruim twee keer zoveel als in 2017 en 2016. Het gebeurt bijna iedere week wel een keer, meestal als dreigmiddel of om de eigenaar van een horecagelegenheid af te persen.

De politie stelt dat deze praktijk levensgevaarlijk is voor voorbijgangers en omwonenden. "Wij kunnen nu alleen verboden wapenbezit ten laste leggen en de straffen daarvoor zijn laag", legt Schouten uit. Op het bezit van explosieven staat een gevangenisstraf van 9 maanden.

Bob Kooistra van Bruut in Zwolle kan erover meepraten. In oktober werd er een granaat bij de deur van zijn café-restaurant gevonden.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1