appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine

NOS Radio 1 Journaal

'Kabinet in beroep tegen klimaatvonnis'

dinsdag 1 september 2015, 06:52 uur

Het kabinet gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Volgens dagblad Trouw maakt staatssecretaris Mansveld dat later vandaag bekend. 

Regeringspartij VVD heeft principiële bezwaren tegen het vonnis en vindt dat de rechter niet op de stoel van de politiek moet gaan zitten. Ook coalitiepartner PvdA vraagt zich af hoe ver de macht van de rechter reikt, maar de partij kan zich inhoudelijk wel in de uitspraak vinden. 

Het compromis is nu dat het kabinet, ondanks het hoger beroep, wel extra maatregelen neemt die de uitstoot van het broeikasgas terugdringen. Welke dat zijn, wordt volgens Trouw later vandaag duidelijk. 

Urgenda

De zaak tegen de Staat werd aangespannen door klimaatorganisatie Urgenda. De Haagse rechtbank oordeelde dat Nederland de uitstoot van CO2 in 2020 met ten minste 25 procent moet hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau in 1990.

Volgens de rechter heeft de Staat een zorgplicht voor de bescherming en verbetering van het leefmilieu. Hij noemde de kosten voor de te nemen maatregelen niet onaanvaardbaar hoog en zei dat Nederland voorop moet lopen bij het tegengaan van klimaatverandering. 

Urgenda ziet het beroep met vertrouwen tegemoet. "Het is mooi dat ze 25 procent gaan uitvoeren, maar er is nog veel meer nodig gezien de grote kans op klimaatverandering", zegt directeur Marjan Minnesma.

Klimaatwetenschappers 

Twee weken geleden schreef een groep klimaatwetenschappers een open brief aan premier Rutte. Daarin staat dat een beroepsprocedure op inhoudelijke gronden in hun ogen niet haalbaar is. 

"De door de rechter opgelegde emissiereductie is bescheiden in het licht van de wereldwijd afgesproken tweegradendoelstelling", schrijven de wetenschappers. Bovendien zijn de doelstellingen volgens hen "goed haalbaar tegen beperkte kosten of mogelijkerwijs zelfs met maatschappelijke baten – nog los van de klimaatbaten". 
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1