appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

'Hij wilde zijn nier niet echt verkopen'

vrijdag 8 mei 2015, 06:46 uur

"Mijn cliënt was vooral benieuwd naar de reacties die hij zou krijgen, daarom heeft hij een nier te koop aangeboden." Advocaat van Oort heeft geen andere verklaring voor de actie van de man die ze straks verdedigt.

Marc H. (40) uit Amersfoort bood zijn nier twee jaar geleden aan op Marktplaats, om te zien wat voor mensen erop zouden reageren, zegt hij. Hij vroeg er 50.000 euro voor en verzekerde de potentiële kopers dat hij kerngezond was.

"Mijn cliënt was benieuwd of rijke mensen zouden proberen de wachtlijsten te omzeilen en of er überhaupt reacties zouden komen", zegt Van Oort. De man kwam naar eigen zeggen op het idee nadat hij bij de huisarts een folder had zien liggen over orgaandonatie.

Politie

De enige reactie die H. kreeg was er een die hij niet had verwacht. Binnen een paar uur stond de politie op de stoep, gealarmeerd door de website Marktplaats.

Het is wettelijk verboden om organen te koop aan te bieden. Er zijn vaker mensen die het toch proberen, maar voor het eerst vervolgt het Openbaar Ministerie er iemand voor.

Volgens zijn advocaat heeft Marc H. geen problemen en handelde hij ook niet uit geldnood. Het was louter nieuwsgierigheid. "De vraagprijs ontleende hij aan andere orgaanadvertenties op internet", zegt Van Oort.

Marc H. staat rond 11.30 uur voor de politierechter in Utrecht, die meteen uitspraak doet. H. kan maximaal een jaar gevangenisstraf krijgen. 
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1