appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

UvA-docenten vragen om vertrek bestuur na 'blunder'

maandag 13 april 2015, 06:46 uur

Meer dan honderd hoogleraren en docenten aan de UvA hebben felle kritiek op het bestuur van de universiteit. Het besluit om het Maagdenhuis alsnog te laten ontruimen noemen ze in een opiniestuk in nrc.next een bestuurlijke blunder. Ze stellen dat het College van Bestuur beter plaats kan maken. 

De hoogleraren en docenten erkennen dat er juridisch niets op de beslissing is af te dingen om het Maagdenhuis te ontruimen. Maar ze vragen zich af of niet tot maandag gewacht had kunnen worden, dan zouden de bezetters het gebouw vrijwillig hebben verlaten. 

"Wat heeft het College van Bestuur bezield om opnieuw zo'n flater te begaan?", staat in het artikel, dat is geschreven door UvA-hoogleraar Ewald Engelen en universitair hoofddocent Olav Velthuis en is ondertekend door ruim honderd hoogleraren en docenten. Het bestuur heeft volgens hen veel van de goodwill die was opgebouwd weer verspeeld.

Demonstratie

De auteurs en ondertekenaars vragen zich af of het huidige bestuur het "ingewikkelde, precaire overgangsproces" wel in goede banen kan leiden. "Wordt het niet tijd voor een nieuw College van Bestuur dat met schone lei, onbezoedeld door het verleden, daadwerkelijk kan beginnen met het zo broodnodige vernieuwingsproces?"

Vanmiddag is er opnieuw een demonstratie in Amsterdam tegen het bestuur van de UvA. Zowel docenten als studenten doen eraan mee.


Reactie Louise Gunning-Schepers, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA .

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1