appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

Egypte bombardeert doelen IS in Libië

maandag 16 februari 2015, 08:24 uur

De Egyptische luchtmacht heeft doelen van Islamitische Staat in Libië gebombardeerd. Dat heeft de militaire top in Caïro bekendgemaakt. 


Egyptische F-16's hebben trainingskampen en wapenopslagplaatsen van de terreurorganisatie onder vuur genomen.


Egypte reageert hiermee op de moord op 21 Egyptische koptische christenen door IS. Van het bloedbad verscheen gisteravond een video op internet. De militaire operatie volgt op beraad van president Sisi met zijn veiligheidskabinet. 


Symboliek


Op de video is te zien hoe de Egyptische christenen met messen worden onthoofd aan de Libische kust. IS waarschuwt hiermee het christelijke Europa, zegt correspondent Sander van Hoorn: het bloed van de slachtoffers vloeit via de Middellandse Zee in de richting van Rome, zetel van het Vaticaan.  


Maar IS wil hiermee ook een signaal afgeven aan de Italiaanse regering. Premier Renzi is vast van plan om in te grijpen in Libië, waar IS door het gebrek aan centraal gezag steeds meer voet aan de grond krijgt.


Renzi wacht op een resolutie van de VN-Veiligheidsraad en zoekt coalitiepartners om samen deze operatie mee uit te voeren. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1