appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Radio Tour de France

NOS Radio 1 Journaal

Luister terug

Personeelsverloop flinke strop voor Nederlandse horeca: 1,4 miljard per jaar

dinsdag 10 september 2019

Jaarlijks raken horecabedrijven 40 procent van hun personeel kwijt, waardoor ze steeds nieuwe mensen aannemen. Dat hoge verloop kost bedrijven zo'n 1,4 miljard euro per jaar, oftewel zo'n 6 procent van de totale omzet in de sector, heeft ABN Amro berekend.

Het vervangen van een fulltime kok kost volgens de bank al snel bijna 30.000 euro, en het vervangen van een voltijds medewerker in de bediening 15.000 euro.

"Je hebt de pure kosten voor werving en selectie, training, opleidingen", zegt Stef Driessen van ABN Amro. "Maar het gaat ook gepaard met een verlies van arbeidsproductiviteit. Want de uren die horecaondernemers en collega's steken in werven en trainen gaan ten koste van de omzet die ze anders hadden kunnen realiseren. En nieuw personeel is ook nog niet zo productief, het duurt even voordat je wat beter en sneller in je werk wordt."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1