appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

Luister terug

Stroming, scheepvaart en drenkelingen: kun je veilig zwemmen in de Waal?

vrijdag 23 juni 2017

In de Waal zijn afgelopen week drie zwemmers verdronken. Het mooie weer nodigt uit om het water in te gaan. Maar dat is levensgevaarlijk.

"Mensen zijn zich eigenlijk niet bewust van het gevaar van het zwemmen in de rivier", vertelt Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat. Er zijn verschillende gevaren: de temperatuur is warmer aan de kant, dan in het midden van de rivier, de stroming is soms heel sterk en er varen schepen. 

Bij de Waal heb je verschillende 'kribben', dat zijn stukjes uitstekend land waardoor de stroming een beetje wordt opgebroken. Het water tussen de kribben en de daar ontstane strandjes zien er uitnodigend uit voor mensen die even willen afkoelen met het warme weer. Zwemmen is daar niet verboden, maar wel in het stuk waar de schepen varen. 

Dat zwemmen er niet verboden is, betekent niet dat je er zonder gevaar kunt zwemmen. "Als er een schip komt, wordt het water opgestuwd, maar als het schip voorbij gaat wordt het water als het ware weggezogen", waarschuwt Fleuren.

"Je hebt mensen die denken 'ik zwem even naar de overkant', wat eigenlijk niet mag. In het midden van de rivier zitten soms heftige stromingen. Dan proberen ze tegen de stroom in te gaan, wat je nooit wint."

En even snel weg zwemmen voordat er een schip komt? Dat gaat ook niet volgens Fleuren: "Een schip gaat sneller dan je denkt. En die ziet jou niet. Dat red je niet."


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1