appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn

NOS Radio 1 Journaal

Luister terug

Stand.nl: De Europese stikstofnorm is een ramp voor Nederland

donderdag 15 augustus 2019, 09:33 uur

De strenge stikstofnormen in Europa hebben ervoor gezorgd dat de bouw van een wijk met 470 huizen in Roermond niet door mag gaan. Dat zou namelijk te veel schade geven aan twee aangrenzende natuurgebieden.

En zo ging er vorige maand ook een streep door de bouw van 120 veehouderijen, een nieuw industrieterrein in Delft en de aanleg van een verbindingsweg in Boxtel. Tientallen andere projecten staan ter discussie.   

De ontwikkeling van Nederland lijkt vast te lopen om kwetsbare natuurgebieden te beschermen. En met 116 van dat soort gebieden heeft Nederland een serieus probleem. Want we hebben wel een woningtekort, en moeten er tot 2025 700 duizend woningen worden bijgebouwd.   

Of niet?   
De keuze is dus zorg voor de natuur en minder woningen, of Europese afspraken ter discussie stellen en kiezen voor bouwen. Minister Carola Schouten van Landbouw heeft al een commissie gevraagd om met oplossingen te komen voor het stikstofdilemma. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1