appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken

NOS Radio 1 Journaal

Luister terug

'Jongen moeten jongens kunnen zijn'

dinsdag 25 juli 2017

Laat jij jongens nog wel jongen zijn? Dat is de boodschap van de nieuwe campagne van SIRE over de omgang van opvoeders in Nederland met jongens. De stichting vraagt zich af of we jongens wel genoeg ruimte geven om zich te ontwikkelen.

Directeur Lucy van der Helm vertelt in het Radio 1 Journaal dat het probleem erg leeft onder Nederland. 56% van de ouders zegt het probleem te herkennen.

Drie keer zo vaak berispt

'We zien een tendens dat men meer risicomijdend wordt,' vertelt Van der Helm, 'ravotten of in de boom klimmen wordt steeds meer afgeremd. Wanneer we jongens te veel afremmen, remmen we ook hun ontwikkeling.'

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat jongens drie keer zo vaak worden berispt als meisjes om hetzelfde gedrag. Ook in het passend onderwijs zijn er drie keer zo veel jongens als meisjes. 

Dé jongen of hét meisje bestaat niet, erkent Van der Helm. 'Onze campagne richt zich op de gemiddelde jongen.' Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde, aldus SIRE.

Rolmodel

Eén van de oorzaken voor dit probleem is het tekort aan meesters in het basisonderwijs. Jongens zouden daardoor geen rolmodel hebben. Maar er speelt meer, legt de SIRE-directeur uit: 'Deze campagne is aan alle opvoeders gericht.'

Daarom komt de stichting met de boodschap: laat een jongen voldoende jongen zijn. Hoe de opvoeders dat doen, mogen ze zelf weten, maar SIRE heeft ook een lijst met tips opgesteld.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1