appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

Luister terug

RIVM: onderzoek nodig naar gezondheidseffecten biomassa

maandag 29 april 2019

Er moet onderzoek worden gedaan naar de gezondheidseffecten van biomassa, zegt Guus Velders van het RIVM. Hij reageert op het nieuws van gisteren dat er steeds meer grotere biomassacentrales bij komen in Nederland.

De discussie over de grootschalige inzet van biomassa wordt steeds feller. Niet alleen onder deskundigen, ook bij omwonenden van biomassacentrales. Zo zijn de voltallige gemeenteraad en omwonenden tegen de komst van een nieuwe biomassacentrale in Diemen.

Zij betwisten de klimaatwinst van biomassa en denken dat de luchtkwaliteit zal verslechteren. Het eerste, de impact op het klimaat, gaan de SER en het Planbureau voor de Leefomgeving in kaart brengen, kondigden ze gisteren aan. Maar Guus Velders, hoogleraar luchtkwaliteit en klimaat en werkzaam bij het RIVM, vindt dat er daarnaast ook onderzoek moet komen naar het gezondheidsaspect.

Redacteur klimaat en energie Heleen Ekker vertelt er meer over. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1