appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co

NOS Radio 1 Journaal

Luister terug

Doorbraak in Brussel, volgende fase brexit-onderhandelingen kan beginnen

vrijdag 8 december 2017

De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een eerste grote akkoord bereikt over de brexit. Voorzitter Juncker van de Europese Commissie maakte op een persconferentie bekend dat genoeg vooruitgang is geboekt om aan een volgende fase in de brexit-onderhandelingen te beginnen.

Zijn kabinetschef Martin Selmayr publiceerde al tijdens een ontbijtsessie met de Britse premier May een foto van een schoorsteen waar witte rook uitkomt, waaruit bleek dat de doorbraak een feit was.

Ze zijn het in grote lijnen eens over drie punten: de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland, de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en Britse burgers in de EU en de rekening die de Brits regering bij vertrek uit de EU moet betalen.

Het akkoord betekent dat de EU-leiders op hun top volgende week toestemming kunnen geven voor een volgende fase van brexit-onderhandelingen.

Meer op NOS.nl 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1