appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Taalstaat

NOS Radio 1 Journaal

Luister terug

Stand.nl: Een volledig circulaire economie is een utopie

vrijdag 11 januari 2019, 09:33 uur

Als het aan het kabinet ligt is de Nederlandse economie in 2050 afvalloos en hebben we een volledig circulaire economie.

Maar volgens een adviesrapport van het Planbureau voor de Leefomgeving is ons land nog lang niet zo ver. Zo breken volgens het rapport nieuwe circulaire initiatieven moeilijk door vanwege ‘hardnekkige normen en gewoonten, onvoldoende beprijzing van milieugebruik, en wringende wet- en regelgeving’.

Het Planbureau zegt dat er meer ingezet moet worden op het repareren, delen, leasen of circulair ontwerpen van producten – om zo het grondstofgebruik in Nederland drastisch te verminderen.

Hoe ga jíj om met kapotte spullen? Laat je bijvoorbeeld je schoenen repareren? Deel je bepaalde producten met je buren? Hoe ‘circulair’ ben jij?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1