appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen

NOS Radio 1 Journaal

Luister terug

Bagdad zet alles op alles om afscheiding Koerdistan te voorkomen

maandag 25 september 2017

De Koerden in Noord-Irak gaan vandaag naar de stembus voor afscheiding van Bagdad. Veel internationale steun voor het referendum bestaat er niet. Correspondent Marcel van der Steen legt uit dat er veel protest is tegen een onafhankelijk Koerdistan. Zo boycot de centrale regering de oliehandel met de Koerdische regio en hebben buurlanden Iran en Turkije, die tevens een grote Koerdische minderheid binnen hun grenzen hebben, protest aangetekend.

Iraaks-Koerdistan is een autonome regio in het noorden van Irak. Hoewel Koerdische partijen het gebied besturen, valt het officieel nog onder Irak. Een hooggeplaatste Koerd zei eerder dat een referendum zou helpen om "de beste deal" te krijgen voor zelfbeschikking.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1