appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster

NOS Radio 1 Journaal

Luister terug

Slachtoffers Snapking krijgen geld terug

maandag 25 september 2017

Mensen die naar het betaalnummer van vlogger Snapking hebben gebeld, krijgen hun geld terug. Ze hoeven daar niets voor te doen, zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De toezichthouder dwingt telefoonmaatschappijen om de schade terug te betalen. In totaal gaat het om ruim 13.000 euro.

YouTuber Tim van Teunenbroek, ook bekend als Snapking, plaatste in maart een video waarin hij bekendmaakte vader te zijn. Kijkers die wilden weten wie de moeder is van het kind, moesten bellen met een duur 0909-nummer.

Minderjarigen

Volgens de ACM werden bellers, onder wie veel minderjarigen, onnodig lang aan de lijn gehouden, voor een bedrag van 1 euro per minuut. Van de 6450 bellers kreeg vrijwel niemand Snapking aan de lijn. Bij bijna iedereen werd de verbinding na minutenlang wachten verbroken. Slechts vijf mensen hebben met Snapking gesproken. Bij drie van hen duurde dat gesprek minder dan een minuut.

In juli greep de ACM in. Het nummer werd geblokkeerd en de inkomsten werden bevroren. Snapking heeft daarom niets verdiend met het informatienummer.

De toezichthouder benadrukt dat telefoonmaatschappijen niet schuldig zijn en zelf ook al hebben gezegd dat ze het geld terug willen betalen.

Eerder deze maand maakte de ACM bekend misbruik van informatienummers harder aan te gaan pakken.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1