appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

NOS Radio 1 Journaal

Deze Dag Toen: Dreft in je keukenkastje

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 10 oktober 1933, kwam schoonmaakmiddel Dreft op de markt.

"Dreft. Het eenige nieuwe middel om te wasschen en schrobben in de laatste 2000 jaren." Dreft was een noviteit in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Het schoonmaakmiddel van het Amerikaanse Procter & Gamble verzekerde zich snel van een vaste plaats in het keukenkast-ensemble voor de was en de afwas.

Het Amerikaanse wasmiddel werd in 1933 geïntroduceerd voor 'algemeen huishoudelijk gebruik'. Het synthetische karakter van het middel zou beter tegen hard water kunnen dan concurrerende middeltjes. In 1947 werd het afwasmiddel geïntroduceerd in de VS.

Voor de Nederlandse huismannen en -vrouwen werd Dreft pas in 1957 beschikbaar. Het afwasmiddel liet zich pas in 1968 op de Nederlandse markt zien. 

In de jaren vijftig richtte de marketingafdelingen van Dreft zich actief op moeders van pasgeboren kinderen. Want met Dreft zou je babylakens pas echt goed schoon krijgen. In andere landen wordt Dreft trouwens verkocht onder de naam Dawn.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1