appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

NOS Met het Oog Op Morgen

'Dit wordt het seizoen van de non-brexit'

maandag 4 september 2017, 23:03 uur

Het is goed mogelijk dat er helemaal geen brexit komt. Dat denkt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen.

"Dit wordt het seizoen van de non-brexit. Er wordt gesproken over het Verenigd Koninkrijk uit de EU, maar de Britten zijn niet in staat om met goede voorstellen te komen. De EU heeft ook geen antwoord dus ik denk dat die brexit uiteindelijk verzandt", zegt Van Baalen tegen correspondent Tijn Sadée. 

Taboe

"Dit durft nooit iemand in de mond te nemen", legt Sadée uit in Met het Oog op Morgen. "Er rust in Brussel een taboe op speculeren of brexit nog door gaat."

Dat de brexit zou verzanden, wil volgens Van Baalen zeggen dat er geen deal komt. Mogelijk valt dan de regering van Theresa May en dan is er weer een volledig nieuwe realiteit. 

Koel spel

Sadée: "Officieel blijven de Brusselse onderhandelaars het spel koel spelen, ze blijven de Britten wijzen op de naderende deadline en dat ze met geld moeten komen om de scheiding financieel af te handelen. Pas daarna kan er gesproken worden over toekomstige handelsrelaties."

Er is volgens Sadée een grote kans dat Merkel samen met Macron Brussel langzaam de opdracht gaat geven om toch soepeler om te gaan met de Britten. "De regeringsleiders willen niet al te veel tijd meer verliezen met dat brexit-gedoe."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1