appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Met het Oog op Morgen

Waarom heeft de politie geen tuchtrecht?

vrijdag 22 juli 2016, 23:03 uur

Oud-Kamerlid Hero Brinkman is door de Amsterdamse politie gestraft voor zijn rol in een politieverhoor. Tegen de verdachte beweerde hij dat er camerabeelden waren, maar die waren er niet. De verdachte vrouw legde daarna wel een bekentenis af, terwijl ze onschuldig was. En de echte dader die zich meldde, stuurde Brinkman weg, omdat 'ze de dader al hadden'.

De vrouw heeft van de politie een excuusbrief gehad. Brinkman is in functie teruggezet en heeft voorwaardelijk ontslag gekregen.  Wie bepaalt die straf eigenlijk en hoe zit het met de interne controle bij de politie? Dat vragen we aan politiewetenschapper Jaap Timmer.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1