appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Met het Oog op Morgen

Luister terug

De kinderen van Dutch Quarter kunnen geen kant op

zondag 10 september 2017

Terwijl steeds meer mensen wegkomen van Sint-Maarten, blijft één groep achter: kinderen. De meesten hebben geen paspoort en kunnen dus geen kant op. Antropologe Jordi Halfman van de Universiteit van Amsterdam maakt zich ernstige zorgen om deze vergeten groep. 

Kinderen komen jaarlijks van over heel de wereld naar het eiland omdat hun ouders werk vinden in de toeristische industrie. Vaak gaat het om simpele baantjes. "Hun ouders maken kamers schoon of halen vuil op", legt Halfman uit.

Voedsel

Ze doet onderzoek naar het onderwijs in Sint-Maarten en gaf lange tijd les op een openbare basisschool. Halfman maakt zich zorgen om 'haar kinderen'. Met één leerling heeft ze contact gehad. "Die is ok, maar veel van mijn oud-leerlingen wonen in gebieden waar überhaupt nog niemand is geweest. Ik ben bang dat het daar niet zo goed gaat". 

Het overgrote deel van haar leerlingen woont in Dutch Quarter. "Daar staan huizen die lost-vast aan elkaar zijn gezet. Niet persé de huizen een orkaan doorstaan." Halfman schat in dat de schade er enorm is en dat gezinnen geen kans hadden om zich voor te bereiden om Irma. "Het zijn geen mensen die extra geld over hadden om van tevoren eten in te slaan of hout te kopen om alles goed af te timmeren." 

Werkloos

Nu hotels en resorts in puin liggen, zitten hun ouders voorlopig zonder werk. "Lastig om te zeggen hoe het nu verder met ze moet. Ik kan me voorstellen dat hun ouders werk zoeken op een andere plek. Alleen steeds meer grenzen gaan op slot. Je gunt die kinderen juist een plek waar ze welkom zijn."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1