appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast

NOS Met het Oog op Morgen

Luister terug

Duitsland registreert mannen, vrouwen én interseksuelen

woensdag 8 november 2017

Het Duitse grondwettelijk Hof heeft bepaald dat naast man en vrouw een derde geslacht moet kunnen worden geregistreerd in het bevolkingsregister. Het is bedoeld voor mensen die het een noch het ander zijn.

De rechters komen hiermee tegemoet aan de klacht van iemand die als vrouw geregistreerd staat, maar bij wie uit een chromosomenanalyse blijkt dat die man noch vrouw is.

Voor het eind van 2018 moet de Duitse staat naast "mannelijk" of "vrouwelijk" ook een derde geslacht kunnen vastleggen voor "interseksuele", tweeslachtige mensen. De rechters stellen "inter" of "divers" voor en wijzen erop dat het een "positieve aanduiding van het geslacht" moet zijn.

Herman van der Zandt spreekt in

Met het Oog op Morgen

 met Miriam van der Have, 

voorzitter van het Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID). Volgens haar is de geest uit de fles in de genderdiscussie, maar roept het ook veel weerstand op. "Mensen zijn bang iets te verliezen, zonder dat ze daar goede argumenten voor hebben."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1