appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
Afbeelding

Nooit meer slapen

Pieter van der Wielen presenteert maandag t/m donderdag vanaf middernacht een uur lang Nooit Meer Slapen. Hij ontvangt dan een gast uit de wereld van kunst, cultuur of de actualiteit. Op vrijdagavond is Liesbeth Staats de presentator van Nooit Meer Slapen.

Podcast afleveringen

André Klukhuhn (18 september 2020)

vrijdag 18 september 2020, 00:00 uur

André Klukhuhn is scheikundige, filosoof en schrijver. Van 1973 tot 2005 was hij als medewerker en later als directeur verbonden aan het Studium Generale van de Universiteit Utrecht. In 2003 verscheen zijn monumentale boek De algehele geschiedenis van het denken. Daarna volgden o.a. de autobiografische roman De trip naar het morgenland (2014) en het filosofisch essay Berichten uit het feniksnest (2018). Met De vreemde lus schreef hij opnieuw een filosofisch essay, ditmaal gaat het over bewustzijn en het verbond tussen wetenschap, kunst, filosofie en mystiek. Pieter van der Wielen spreekt met André Klukhuhn.

Eva Cleven (16 september 2020)

donderdag 17 september 2020, 00:00 uur

Eva Cleven is dj en presentator. Ze doorliep de dansacademie en studeerde muziekwetenschappen. Via een stage bij het voormalige Radio 6 ontstond haar liefde voor de radio. Vanaf 2015 is zij dj bij radiostation FunX. Een jaar later werd Cleven een van de presentatoren van het jeugdprogramma Het Klokhuis. Ook deed ze een aantal jaar verslag van verschillende muziekfestivals voor VPRO’s muziekplatform 3voor12. Daar presenteert ze sinds deze maand ook het zaterdagavondprogramma Club Cleven, op NPO 3FM, met muziek die doorgaans op de dansvloer is te horen. Pieter van der Wielen spreekt met Eva Cleven.

Simone Atangana Bekono (15 september 2020)

woensdag 16 september 2020, 00:00 uur

Simone Atangana Bekono is dichter en schrijver. In 2017 debuteerde ze met de poëziebundel Hoe de eerste vonken zichtbaar waren. Een bundeling gedichten en brieven waarin ze haar verhouding tot thema’s als ras, gender, identiteit en het kunstenaarschap onderzoekt. Naast poëzie schrijft ze proza. Een van haar verhalen werd opgenomen in de bloemlezing Zwart. Nu volgt haar debuutroman Confrontaties, waarin de zestienjarige Salomé Atabong in een jeugddetentiecentrum vastzit. Ze probeert haar hoofd koel te houden. Thuis wacht intussen een gezin dat uit elkaar is gevallen. Pieter van der Wielen spreekt met Simone Atangana Bekono.

Sophie van Leeuwen (14 september 2020)

dinsdag 15 september 2020, 00:00 uur

Sophie van Leeuwen is politiek verslaggever. Eerder was zij onder meer Afrika-verslaggever voor de Wereldomroep en werkte zij als freelance correspondent in Brussel. Sinds twee jaar is ze werkzaam voor BNR Nieuwsradio. Samen met haar collega Laurens Boven schreef zij het boek Stilte op het Binnenhof. Daarin doen ze verslag van het uitzonderlijke voorjaar van 2020, toen Nederland vanwege het coronavirus in een lockdown ging. Ze spreken met Kamerleden en reporters. Ze zien overwerkte politici, frustratie maar ook saamhorigheidsgevoel. Pieter van der Wielen spreekt met Sophie van Leeuwen.

Corine Koole (11 september 2020)

zaterdag 12 september 2020, 00:00 uur

Corine Koole is schrijver en journalist. Ze is bekend van haar interviews in Volkskrant Magazine, LINDA.en De Morgen waarin ze mannen en vrouwen het hemd van het lijf vraagt over hun dagelijkse ervaringen met de liefde. Ook schreef ze meerder boeken over de liefde, waaronder De zeven wetten van de liefde (2018), waarin ze alle opgedane inzichten over de liefde beschrijft. Komende maandag is zij één van de juryleden tijdens de finale van de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor. De mooiste erotische kortverhalen worden in een podcast gedeeld. Liesbeth Staats spreekt met Corine Koole.

Nelleke Noordervliet (10 september 2020)

vrijdag 11 september 2020, 00:00 uur

Nelleke Noordervliet is schrijver en neerlandica. Ze is een veelzijdig schrijver: begonnen met het publiceren van historische boeken als Tine(1987) en Het oog van de engel(1991) werd zij essayist en columnist voor dagblad Trouw en het radioprogramma OVT, schrijver van non-fictieboeken als Altijd roomboter(2005) en romans als De naam van de vader(1993), Vrije man(2012) en Aan het eind van de dag(2016). Haar nieuwe roman De val van Thomas G. gaat over een journalist die de dood van een uitgever onderzoekt die een extreem controversieel boek heeft uitgebracht. Pieter van der Wielen spreekt met Nelleke Noordervliet.

Anne Vegter (9 september 2020)

donderdag 10 september 2020, 00:00 uur

Anne Vegter is dichter, prozaïst en toneelschrijver. Zij begon haar carrière als auteur van kinderboeken en sprookjes. In 1991 verscheen haar eerste dichtbundel Het Veerde en later debuteerde ze als prozaschrijver voor volwassenen met de verhalenbundel Ongekuiste versies. In al haar werk zet Vegter een veerkrachtige stijl in, die enerzijds surrealistisch, anderzijds verontrustend en raadselachtig kan worden genoemd. In 2013 werd ze de eerste vrouwelijke Dichter des Vaderlands. In haar reeds verschenen dichtbundel Big Data worden persoonlijke gedichten geplaatst tegenover een lange tekst over de Europese reis van de Zuid-Afrikaanse Ingrid Jonker. Pieter van der Wielen spreekt met Anne Vegter.

Maarten van Rossem (8 september 2020)

woensdag 9 september 2020, 00:00 uur

Maarten van Rossem, historicus, was bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij is bekend als commentator op radio en televisie. Hij is al ruim vijf jaar jurylid van De slimste mens. Samen met zijn zus en broer presenteert hij Hier zijn de Van Rossems. Ook heeft hij sinds 2008 zijn eigen glossy: Maarten!. Van Rossem heeft een groot aantal boeken op zijn naam staan, waaronder Waarom is de burger boos?(2010) en Kapitalisme zonder remmen(2011). Deze week verschijnt zijn historische boek Het was allemaal de schuld van Montgomery, gebaseerd op de brieven van zijn opa in oorlogstijd. Pieter van der Wielen spreekt met Maarten van Rossem.

Erik Kessels (7 september 2020)

dinsdag 8 september 2020, 00:00 uur

Erik Kessels is beeldend kunstenaar, ontwerper en curator. Sinds 1996 is hij medeoprichter van communicatiebureau KesselsKramer in Amsterdam en Londen. Als kunstenaar en curator laat hij zich voor zijn onderwerpen veelal door de amateurfotografie inspireren. Hij verzamelt fotografie, publiceerde verschillende fotoboeken en stelde tentoonstellingen samen. Tijdens BredaPhoto 2020 laat hij met de tentoonstelling Destroy my Face een reeks archetypische gezichten van cosmetische chirurgie zien. Zo makkelijk als de gezichten mooi gemaakt zijn, zo gemakkelijk worden ze ook weer vernietigd. Pieter van der Wielen spreekt met Erik Kessels.

Josephine Rombouts (4 september 2020)

zaterdag 5 september 2020, 00:00 uur

Josephine Rombouts is schrijver, kunsthistorica en taaldocent. Ze woonde vijf jaar met haar gezin in de Schotse Hooglanden, waar ze achtereenvolgens huishoudster, personal assistant en manager was op een kasteel. Van haar verblijf deed Rombouts (een pseudoniem) verslag in de boeken Cliffrock Castle (2018) en Terug naar Cliffrock Castle (2019). Nu volgt De weg naar Cliffrock Castle, waarin ze het vertrek uit Nederland beschrijft, de weg langs onderwijsbegeleiders en leerplichtambtenaren, een strafzaak en het opbouwen van een nieuw leven in een ander land. Liesbeth Staats spreekt met Josephine Rombouts.

Charles Groenhuijsen (3 september 2020)

vrijdag 4 september 2020, 00:00 uur

Charles Groenhuijsen is journalist en presentator. Hij begon zijn carrière als redacteur bij de Volkskrant. In 1983 stapte hij over naar de NOS, als algemeen verslaggever, maar vertrok drie jaar later naar de Verenigde Staten waar hij correspondent werd voor het NOS Journaal. In 1989 kwam hij terug en werkte als presentator voor o.a. NOVA. In 1996 werd hij opnieuw Amerika-correspondent. Vanaf 2007 schreef hij zes boeken over de VS en de politiek aldaar. In zijn nieuwe boek Amerika na Donald Drumpf verkent hij de toekomst van het land. Pieter van der Wielen spreekt met Charles Groenhuijsen.

Ype Driessen (2 september 2020)

donderdag 3 september 2020, 00:00 uur

Ype Driessen is fotostripmaker. Sinds 2007 publiceert hij vier keer per week 's werelds eerste en enige autobiografische fotostrip. De strip verschijnt elke zaterdag in Het Parool. Daarnaast maakt hij fotostrips voor o.a. Onze Taal, New Scientisten Preview. Zijn fotostrips werden gebundeld in meer dan 15 boeken. Ook maakt hij met Botte Jellema de wekelijkse podcast over ‘alles’, De Eeuw van de Amateur. Deze week verschijnt zijn fotoroman Het nadeel van de twijfel. Een autobiografisch verhaal over zijn eigen angsten: voor vliegen, voor fietsen, voor drukte. Pieter van der Wielen spreekt met Ype Driessen.

Saskia Temmink (1 september 2020)

woensdag 2 september 2020, 00:00 uur

Saskia Temmink is actrice. Ze maakte eerder deel uit van theatergroepen als Hollandia en Orkater. Daarnaast speelde ze in verschillende tv-series, zoals Oud Geld en Bloedverwanten. Vanaf het eerste seizoen doet ze ook mee aan het jubilerende improvisatieprogramma De vloer op. Momenteel is ze te zien in Doet sneeuw pijn, een solovoorstelling die gebaseerd is op het gelijknamige, autobiografische boek van Carolien Spaans. Een monoloog over een vrouw die de dood van haar man een plek heeft te geven, maar tegelijkertijd ook door moet met het dagelijks leven. Pieter van der Wielen spreekt met Saskia Temmink.

Adelheid Roosen (31 augustus 2020)

dinsdag 1 september 2020, 00:00 uur

Adelheid Roosen is theater- en programmamaker. Haar werk draait om verbinding, kennismaken met het vreemde en taboes doorbreken. Zo liet ze islamitische vrouwen in Gesluierde Monologen(2003) vertellen over hun seksualiteit en ontwikkelde ze de vorm waarbij theatermakers zich laten adopteren door bewoners van een wijk om levensverhalen te verzamelen. Ook maakte ze programma’s over dementie, de ziekte waar haar moeder aan overleed. In de serie Thuis Op Zuid, vanaf woensdag te zien op NPO2, onderzoekt ze met Hugo Borst de menselijke zorg bij dementie. Pieter van der Wielen spreekt met Adelheid Roosen.

Emy Koopman (28 augustus 2020)

zaterdag 29 augustus 2020, 00:00 uur

Emy Koopman is schrijver en onderzoeksjournalist. Ze promoveerde op psychologisch onderzoek naar empathie en literatuur. Haar debuutroman Orewoet (2016) werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen. Haar tweede roman, Het boek van alle angsten, verschijnt in september. Koopman verbleef gedurende langere tijd in Canada en schreef over het land voor De Correspondent. Vanaf komende zondag presenteert ze op NPO2 de televisieserie Paradijs Canada. Is Canada zo paradijselijk als Nederlanders denken. Of heeft het land een beschaafd masker op? Liesbeth Staats spreekt met Emy Koopman.

Dolf Jansen (27 augustus 2020)

vrijdag 28 augustus 2020, 00:00 uur

Dolf Jansen is cabaretier, schrijver en presentator. Hij startte in 1989 zijn cabaretcarrière met Hans Sibbel, met wie hij jarenlang het duo Lebbis en Jansen vormde. Vanaf 2006 maakt hij vooral soloprogramma’s. Ook is hij bekend als presentator van radioprogramma’s als Afslag Thunderroad en Spijkers met Koppen. Dit najaar gaat hij de theaters langs met Grotemondkapjes, een vroege versie van zijn komende oudejaarsvoorstelling, zijn 31ste alweer. Daarin is uiteraard het virus prominent aanwezig, maar ook de Amerikaanse verkiezingen en de brexit komen bijvoorbeeld aan bod. Lotje IJzermans spreekt met Dolf Jansen.

Laura van Dolron (26 augustus 2020)

donderdag 27 augustus 2020, 00:00 uur

Laura van Dolron is stand-up filosoof. Vol zelfspot onderzoekt ze in haar voorstellingen hoe ze zich verhoudt tot maatschappelijke en persoonlijk ontwikkelingen. Ze maakte naam met voorstellingen als Iemand moet het doen(2009), Sarte zegt Sorry(2011) en Alleen voor jullie(2012). Een paar voorstellingen verschenen zelfs in boekvorm: Liefhebben(2015) en Wij(2017). Deze week gaat Van Dolron de planken op met In het echt. In elke voorstelling, met als thuisbasis Theater Bellevue in Amsterdam, wordt ze gekoppeld aan vijf mensen die getroffen zijn door de crisis. Pieter van der Wielen spreekt met Laura van Dolron.

Stephanie Louwrier (25 augustus 2020)

woensdag 26 augustus 2020, 00:00 uur

Stephanie Louwrier is actrice, zangeres en toneelschrijver. Ze was onder meer te zien in de feministische onewomanshow Who Run the world(in samenwerking met Daria Bukvić), de solovoorstelling Revolutie van de mislukking en de voorstelling Noir van de Nineties Productions. Eerder dit jaar ging ze de theaters langs met de voorstelling de Verleiders Female. Elk jaar staat ze op De Parade, het theaterfestival dat vanwege corona een alternatief programma biedt. Daar treedt Louwrier op met Het is maar een peepshow. Pieter van der Wielen spreekt met Stephanie Louwrier.

Thijs Biersteker (24 augustus 2020)

dinsdag 25 augustus 2020, 00:00 uur

Thijs Biersteker is ecologisch kunstenaar. Hij combineert wetenschap en technologie en creëert prikkelende interactieve installaties en producten vanuit een idealistisch oogpunt. In plaats van met verf of klei werkt Biersteker vooral met sensoren en data. In het Nxt Museum, een nieuw museum in Amsterdam dat zich richt op mediakunst, brengt hij de bezoekers in aanraking met de tak van wetenschap die de communicatie tussen planten bestudeert. Zo wordt aan het licht gebracht hoe bomen onderling samenwerken. Pieter van der Wielen spreekt met Thijs Biersteker.

George Baker (21 augustus 2020)

zaterdag 22 augustus 2020, 00:00 uur

George Baker is zanger. Eind jaren zestig werd hij zanger in Soul Invention, waarna de band vrijwel direct de naam veranderde in George Baker Selection. Hun debuutsingle ‘Little Green Bag’ was in 1969 gelijk een wereldhit. Plots was Hans Bouwens, die toen nog in een fabriek achter de lopende band werkte, wereldberoemd als George Baker. In 1975 volgde nog zo’n klassieker: ‘Una Paloma Blanca’. Miljoenen platen gingen over de toonbank. In 1992 kreeg ‘Little Green Bag’ een tweede leven toen de Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino het nummer gebruikte in de film Reservoir Dogs. Atze de Vrieze spreekt met George Baker.

Sevdaliza (20 augustus 2020)

vrijdag 21 augustus 2020, 00:00 uur

Sevdaliza is zangeres. Ze werd in Iran geboren als Sevda Alizadeh. Ze was vijf jaar toen ze met haar familie naar Nederland kwam. Haar eigenzinnige combinatie van triphop, electro, art pop en poëtische R&B verspreidde zichzelf online. Dat begon in 2015 met de EP's The Suspended Kiden Children of Silk. In 2017 bracht ze haar debuutalbum ISON via haar platenlabel Twisted Elegance uit. Zo bouwde ze in korte tijd een grote fanschare op. Ze is typisch zo'n Nederlandse artiest die, geheel op eigen voorwaarden, eerst internationaal naam maakte en pas daarna serieus de aandacht trok in eigen land. Lotje IJzermans spreekt met Sevdaliza.

Benny Sings (19-08-2020)

donderdag 20 augustus 2020, 00:00 uur

Benny Sings is het muzikale alter ego van Tim van Berkenstein. Sinds zijn debuutalbum Champagne People(2003) bracht hij zes studioalbums uit, met een aantal succesvolle singles als 'Coconut', 'Big Brown Eyes' en 'All We Do For Love'. Zijn laatste album verscheen vorig jaar: City Pop. Daarnaast produceerde hij albums van artiesten als Faberyayo, Giovanca en Wouter Hamel. Zijn eigen muziekstijl is een combinatie van hiphop, funk, jazz, soul en R&B. Over de hele wereld valt zijn muziek in de smaak, want hij heeft fans van Japan tot de Verenigde Staten. Pieter van der Wielen spreekt met Benny Sings.

Tjebbe Beekman (18-08-2020)

woensdag 19 augustus 2020, 00:00 uur

Tjebbe Beekman is schilder. Hij schildert op groot formaat stedelijke landschappen en interieurs. Een fabriekshal, de Amerikaanse beurs met beeldschermen en bureaus, façades van modernistische gebouwen en lege vertrekken met her en der een verdwaalde tafel, stoel of stapel boeken. Na jarenlang in Berlijn te hebben gewoond en gewerkt, heeft hij zijn atelier nu weer in Amsterdam. Dit najaar heeft hij een grote solotentoonstelling in New York. ‘In New York wordt anders gekeken naar schilderkunst’, aldus de Beekman. Pieter van der Wielen spreekt met Tjebbe Beekman.

Job ter Burg (17 augustus 2020)

dinsdag 18 augustus 2020, 00:00 uur

Job ter Burg is filmeditor. Aanvankelijk begon hij als editor van voornamelijk televisiedocumentaires, maar hij zette de samenwerking met voormalig klasgenoot Martin Koolhoven voort met Duister Licht(1997) en Suzy Q(1999), waarna hij zich op het monteren van speelfilms richtte. Zoals de films Van God Los(2003), Zwartboek(2006), Oorlogswinter(2009), Borgman(2013,) Elle(2016),Brimstone(2016) en Elle(2016). De laatste jaren werkte hij veel in het buitenland, onder meer voor de Britse misdaadfilm The Informer(2019) en de Frans-Nederlandse dramafilm Benedetta(2020). Lotje IJzermans spreekt met Job ter Burg.

Rino Verpalen (14 augustus 2020)

zaterdag 15 augustus 2020, 00:00 uur

Rino Verpalen is rechtbankvoorzitter. In 1982 schreef hij mee aan de eerste versie van het Bajesboek, dat sinds verschijning tot de meest uitgeleende, boeken in de gevangenisbibliotheken. Het boek is uitgegroeid tot dé vraagbaak voor gedetineerden. In 2011 baarde hij opzien tijdens de zitting van het proces rond de vastgoedfraude toen hij de eerste acht regels uit De Pruimenboom voordroeg. De poëzie werd Verpalen fataal, hij werd als rechter van de zaak gehaald. Een paar jaar eerder kreeg hij de taak toegewezen om het monsterproces te leiden tegen Willem Holleeder. Lotje IJzermans spreekt met Rino Verpalen.

Wouter Laumans (13 augustus 2020)

vrijdag 14 augustus 2020, 00:00 uur

Wouter Laumans is misdaadjournalist -en schrijver. Hij schrijft over criminaliteit voor tijdschriften als Panorama en de Nieuwe Revu. Samen met collega Marijn Schrijver bewees hij dat Nederlanders nog altijd van een op feiten gebaseerd misdaadverhaal houden, toen zij het boek Mocro Maffia (2014) publiceerden. Het boek was de inspiratiebron voor de populaire serie. Vorig jaar verscheen het vervolg op dit boek, Wraak, waarin het verhaal wordt verteld over jonge jongens die snel op willen klimmen in het milieu en daar alles voor overhebben. Maar daarvoor betalen ze vaak een hoge prijs. Tjitske Musche spreekt met Wouter Laumans.

Jimini Hignett (12 augustus 2020)

donderdag 13 augustus 2020, 00:00 uur

Jimini Hignett is beeldend kunstenaar en schrijver. Ze is geboren in Engeland, daarna woonde en werkte ze in o.a. Edinburgh, Moskou, Havana en New York. Ze publiceerde onder meer het boek Mulier Sacer, waarin de ervaringen van vrouwen centraal staan die aan gedwongen prostitutie zijn ontsnapt. Ook maakte ze verschillende video-installaties over dit onderwerp, waaronder ‘Handle With Care’ (2010). Eerder dit jaar toonde het Amsterdam Museum haar installatie ‘Nr. 1 Tourist Attraction’, waarmee ze het verhaal vertelt van ongelijkheid, dubbele standaarden en mensenhandel. Liesbeth Staats spreekt met Jimini Hignett.

Carina van Leeuwen (11 augustus 2020)

woensdag 12 augustus 2020, 00:00 uur

Carina van Leeuwen is forensisch rechercheur en auteur. Aanvankelijk werkte ze jaren in ziekenhuizen voordat ze in 1991 naar de politie in Den Haag overstapte. Na enkele jaren werd ze een van de eerste vrouwelijke forensisch rechercheurs. Sinds 2006 werkt ze als forensisch coördinator in het Cold Case team van politie Amsterdam. In 2014 publiceerde ze Vuurproef, het eerste boek in een reeks over forensisch rechercheur Renee Spaan. Daarna volgden Koud spoor (2015) en Nachtvlinder (2016). Vorig jaar publiceerde ze Onbekend maar niet vergeten, een boek over de praktijk van het cold case team in Amsterdam. Tjitske Mussche spreekt met Carina van Leeuwen.

Arthur Brand (10 augustus 2020)

dinsdag 11 augustus 2020, 00:00 uur

Arthur Brand is kunstdetective. Op jonge leeftijd raakt hij geïnteresseerd in kunst en geschiedenis. Na zijn studie specialiseerde hij zich in de kunst- en antiquiteitenhandel. Hij ontdekt dat die handel een schaduwzijde kent: scrupuleuze handelaren, vervalsers, dieven, de maffia en zelfs terroristen verdienen er hun geld mee. Hij raakt betrokken bij zaken die wereldwijd het nieuws halen. De totale waarde van mede door Brand opgeloste zaken wordt geschat op meer dan 150 miljoen euro. Deze zomer is hij elke dinsdag op NPO 2 te zien in De Kunstdetective, een programma waarin hij zes opzienbarende casussen behandelt. Lotje IJzermans spreekt met Arthur Brand.

Zomer! Twan Huys

vrijdag 7 augustus 2020, 00:00 uur

Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Twan Huys (30-03-2020).

Zomer! Lucky Fonz III

donderdag 6 augustus 2020, 00:00 uur

Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Lucky Fonz III (14-01-2020).

Zomer! Eline Arbo

woensdag 5 augustus 2020, 00:00 uur

Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Eline Arbo (20-01-2020).

Zomer! Ivan Wolffers

dinsdag 4 augustus 2020, 00:00 uur

Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Ivan Wolffers (24-06-2020).

Zomer! Frederique Spigt

maandag 3 augustus 2020, 00:00 uur

Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Frederique Spigt (11-03-2020).

Zomer! Lies Visschedijk

vrijdag 31 juli 2020, 00:00 uur

Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Lies Visschedijl (06-02-2020).

Zomer! Christiaan Triebert

donderdag 30 juli 2020, 00:00 uur

Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Christiaan Triebert (01-06-2020).

Zomer! Ray Fuego

woensdag 29 juli 2020, 00:00 uur

Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Ray Fuego (24-04-2020).

Zomer! Melcher de Wind

dinsdag 28 juli 2020, 00:00 uur

Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Melcher de Wind (16-01-2020).

Zomer! Deborah Campert

maandag 27 juli 2020, 00:00 uur

Een door de redactie geselecteerd aantal herhalingen van onze mooiste gesprekken. Vandaag: Deborah Campert (30-04-2020).

Alida Dors (24-07-2020)

zaterdag 25 juli 2020, 00:00 uur

Alida Dors is choreograaf en theatermaker. Ze begon als danser in de hiphop- en breakdancescene. Zij danste bij verschillende gezelschappen en ontwikkelde zich daarna tot choreografe. Haar werk bleef niet onopgemerkt, ze ontving verschillende prijzen en nominaties. Als maker werd ze ondersteund door o.a. Dansateliers, MC Theater en en Korzo. Sinds 2015 is Dors als maker verbonden aan Productiehuis Rotterdam en sinds de fusie in 2017 aan Theater Rotterdam. Sinds kort is zij de nieuwe artistiek leider van het gezelschap. Elfie Tromp spreekt met Alida Dors over de nieuwe koers.

Kasper van der Laan (23 juli 2020)

vrijdag 24 juli 2020, 00:00 uur

Kasper van der Laan is cabaretier. In 2015 werd hij lid van Comedytrain, het toonaangevende collectief van cabaretiers. Hij werd in 2018 de winnaar van de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival en met zijn eerste soloprogramma 1 Kilo veroverde Van der Laan de Nederlandse theaters. Dit najaar keert hij terug in het theater met een korte tour van zijn nieuwe show De weg naar successgeluk. Daarin neemt hij de zelfhulpindustrie onder de loep. Hoe kan het dat zelfhulpboeken vaak zo succesvol zijn, terwijl de uitwerking bij de gebruikers meestal teleurstellend verloopt? Lotje IJzermans spreekt met Kasper van der Laan.

Frank Evenblij (22 juli 2020)

donderdag 23 juli 2020, 00:00 uur

Frank Evenblij is televisiemaker. Hij verwierf bekendheid als Jakhals in De Wereld Draait Door, maar maakte inmiddels al vele andere, eigen programma’s, waaronder de reeks Evenblij met.., waarin hij met bekende Nederlanders meeliep. Ook maakte hij een aantal programma rond stand-up comedy. Samen met Erik Dijkstra maakt hij sinds 2012 het onconventionele sportprogramma Bureau Sport, waarin sportjournalistiek en satire samenkomen. Ook is Evenblij sinds 2015 verbonden aan de sporttalkshow Peptalk op Ziggo Sport. Pieter van der Wielen spreekt met Frank Evenblij.

Victor Sonna (21 juli 2020)

woensdag 22 juli 2020, 00:00 uur

Victor Sonna is beeldend kunstenaar. Hij is geboren in Kameroen en migreerde op jonge leeftijd naar Nederland. Hij maakt divers werk en gebruikt daarbij verschillende materialen en technieken. Maar hoe verscheiden zijn werk ook is, de onderliggende motivatie is het overbruggen van tegenstellingen. Dat komt terug in zijn abstracte, kleurrijke schilderijen. Zijn werk wordt internationaal getoond. In het Van Abbemuseum in Eindhoven is vanaf deze week zijn solotentoonstelling 1525 te zien, waarin hij op geheel eigen wijze het thema slavernij behandelt. Pieter van der Wielen spreekt met Victor Sonna.

Saskia Noort (20 juli 2020)

dinsdag 21 juli 2020, 00:00 uur

Saskia Noort is schrijver en columnist. In 2003 debuteerde ze als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust. Dat boek en de opvolger De eetclub werden niet alleen bestsellers, maar ook beiden verfilmd voor het witte doek. Daarna volgden zowel literaire thrillers als romans. Als columnist schrijft Noort voor Linda en het Algemeen Dagblad. Bonuskind is haar achtste thriller. In dit boek gaat de vijftienjarige Lies op zoek naar haar moeder die spoorloos is verdwenen. Met alle gevolgen van dien. Pieter van der Wielen spreekt met Saskia Noort.

L.H. Wiener (17 juli 2020)

zaterdag 18 juli 2020, 00:00 uur

L.H. Wiener is schrijver. Hij debuteerde in 1966 met een kort verhaal in Tirade. Zijn jarenlange schrijverschap resulteerde in een gevarieerd oeuvre, met werken zoals De langste adem (1993), Nestor (2002), De verering van Quirina T. (2007) en Fallen Leaves (2018). Nu is er Zeeangst, het nautische logboek van een schipper, die met zijn vriendin en hun poes een zeiltocht maakt langs de Engelse zuidkust en het eiland Wight, en tevens het scheepsjournaal van een schrijver die landinwaarts een waterglas whisky ledigt bij het graf van Malcolm Lowry en een saluut brengt aan Virginia Woolf. Atze de Vrieze spreekt met L.H. Wiener.

Shantie Singh (16 juli 2020)

vrijdag 17 juli 2020, 00:00 uur

Shantie Singh is bestuurskundige en schrijver. Singh, die zich onder meer inzet voor vrouwenrechten, debuteerde in 2015 met de roman Vervoering, gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis met ouders uit Suriname en grootouders uit India. Haar nieuwe roman De kier gaat over de wereld van de ambtenaren achter de ramen van het stadhuis. Hoofdpersoon is de jonge ambtenaar Uma. Zij probeert verschil te maken in de levens van kwetsbare vrouwen die lijden in stilte. Niet alleen door het krachtenveld op haar werk, maar ook door worstelingen in haar persoonlijke leven. Lotje IJzermans spreekt met Shantie Singh.

Marc Schmidt (15 juli 2020)

donderdag 16 juli 2020, 00:00 uur

Marc Schmidt is filmregisseur. Hij begon als editor en geluidsman van films, in de loop der jaren heeft hij zich toegelegd op het regisseren van documentaires. Zijn films kenmerken zich in toenemende mate door een persoonlijke, intieme werkwijze, waarbij ook ruimte is voor fictieve componenten. De regels van Matthijs (2012), een documentaire over autisme, won onder meer een Gouden Kalf. Ook Het chimpansee complex (2014) en Bewaarders(2018) werden goed ontvangen. Zijn nieuwe film In de armen van Morpheus, over de magische wereld van de slaap, draait nu in de bioscoop. Pieter van der Wielen spreekt met Marc Schmidt.

Koos Meinderts (14 juli 2020)

woensdag 15 juli 2020, 00:00 uur

Koos Meinderts is schrijver. Vanaf begin jaren tachtig schreef hij liedteksten voor Het Klein Orkest, de inmiddels opgeheven band waarin Harrie Jekkers gitaar speelde en zong. In 1983 maakte hij zijn debuut met het kinderboek Mooi meegenomen. Daarna verschenen er verschillende boeken die Meinderts en Jekkers samen schreven. Vanaf 1988 schreven zij vele liedjes en theatervoorstellingen met Jekkers als uitvoerend artiest. Naast kinderboeken publiceert Meinderts ook romans. Mist, zijn nieuwe roman, is het verhaal van een eilandbewoner die van een leven elders droomt. Pieter van der Wielen spreekt met Koos Meinderts.

Hein van der Heijden (13 juli 2020)

dinsdag 14 juli 2020, 00:00 uur

Hein van der Heijden is acteur. Vanaf midden jaren tachtig speelde hij bij verschillende gezelschappen, waaronder Toneelgroep Amsterdam. In 2012 ontving hij de Louis d’Or, de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol. Daarnaast speelde in een groot aantal films en tv-series. In maart overleed zijn schoonvader aan de gevolgen van covid-19. Tot het allerlaatste moment werd zijn schoonvader verzorgd door Van der Heijdens dochter. Geïnspireerd op deze ingrijpende gebeurtenis speelt hij de openbare improvisatiesessie Vanwege F. Pieter van der Wielen spreekt met Hein van der Heijden.

Rodney Lam (10 juli 2020)

zaterdag 11 juli 2020, 00:00 uur

Rodney Lam is directeur en mede-eigenaar van Daily Paper. Samen met de drie oprichters staat hij aan het roer van het streetwear modemerk dat sinds de oprichting in 2012 internationaal aan de weg timmert. Sinds een paar jaar is Lam ook actief als scenarist en producent in de filmwereld. En speelde een van de hoofdpersonages in het eerder dit jaar verschenen misdaaddrama Suriname. Daarin speelt hij de rol van Winston Righter, een ex-crimineel die zich heeft opgewerkt tot minister en een gooi doet naar het presidentschap van Suriname. Atze de Vrieze spreekt met Rodney Lam.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1