appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nooit meer slapen

Pieter van der Wielen presenteert maandag - donderdag vanaf middernacht twee uur lang Nooit Meer Slapen. Met in het eerste uur een gast uit de wereld van de cultuur of de actualiteit. In het tweede uur reportages over literatuur, beeldende kunst, theater en film, én een dagelijkse beschouwing van een auteur die de realiteit benadert vanuit een fictief verhaal. Op vrijdagavond begint Nooit Meer Slapen vanwege het hoorspel rond 0.30 uur op NPO Radio 1. Elfie Tromp is dan de presentator.

Podcast afleveringen

Floor van der Meulen (14 september 2019)

zaterdag 14 september 2019, 00:00 uur

Regisseur Floor van der Meulen studeerde in 2012 af aan de Willem de Kooning academie. Daarna ging ze o.a. aan de slag als assistant director bij documentairemaker Klaartje Qurijns en werkte ze aan haar eigen werk. In 2014 maakte ze haar internationale debuut met Paradijsbestormers, een documentaire over Nederlandse jihadstrijders in Syrië. Sudan, de allerlaatste noordelijke witte neushoorn op aarde, overleed in 2018 en is het onderwerp van Van der Meulens nieuwste film: The Last Male on Earth. Liesbeth Staats praat een uur met Floor van der Meulen.

Vrouwkje Tuinman en Anne Rats (13 september 2019)

vrijdag 13 september 2019, 00:00 uur

In haar nieuwe bundel 'Lijfrente' beschrijft journalist, schrijver en dichter Vrouwkje Tuinman de liefde en de dood. Onderwerpen die haar na het overlijden van haar geliefde, dichter F. Starik, extra na aan het hart staan. Pieter van der Wielen praat een uur met Vrouwkje Tuinman. Vervolgens vertelt actrice en theatermaker Anne Rats over de theatrale roadtrip 'Dusty Mixedfeelings', waar ze de tekst voor schreef én zelf in acteert. Ze praat over deze voorstelling op wielen in De Favorieten. Daarna staat er weer een gloednieuwe aflevering van Radio Bergeijk voor je klaar.

Joost Swarte en Jesse Faber (12 september 2019)

donderdag 12 september 2019, 00:00 uur

Begin jaren ‘70 start Joost Swarte zijn carrière als underground striptekenaar voor 'Modern Papier' en 'Tante Leny presenteert!'. Naast strips illustreert Swarte ook romans en ontwerpt hij postzegels, gebouwen, affiches en platenhoezen. Dit jaar viert hij zijn vijftigjarig jubileum als illustrator, ontwerper en architect. Pieter van der Wielen praat een uur met Joost Swarte. Vervolgens spreekt hij met veelzijdig  kunstenaar Jesse Faber. In zijn fotografieboek 'Die Kunst ein Mensch zu sein', toont Faber een selectie van gemaskerde fotoportretten die hij in de jaren’90 heeft geschoten. Hij praat over zijn inspiraties en fascinaties in De Favorieten. Vervolgens hoor je een nieuwe aflevering van Radio Bergeijk.

Lex Reitsma en Laura Stek (11 september 2019)

woensdag 11 september 2019, 00:00 uur

Grafisch ontwerper en filmmaker Lex Reitsma studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie. Onlangs maakte hij de documentaire 'Wim Crouwel. Modernist' over grafisch ontwerper Wim Crouwel, van wie eind september een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam opent. Pieter van der Wielen praat een uur met Lex Reitsma. Vervolgens is radio- en documentairemaker Laura Stek te gast. Haar tweede documentaire 'Gioia' is komende week te zien op NPO3. Ze deelt haar inspiratiebronnen in De Favorieten. Daarna is het tijd voor een nieuwe aflevering van Radio Bergeijk.

Marike Jager en Wende Snijders (10 september 2019)

dinsdag 10 september 2019, 00:00 uur

Muzikant en presentatrice Marike Jager trok met een backpack over de wereld en leerde ondertussen de gitaar te bespelen. In 2003 won ze de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter. Nu is daar haar langverwachte zevende album: Hey are you OK. Pieter van der Wielen praat een uur met Marike Jager. In het tweede uur is singer-songwriter Wende Snijders te gast. Na het daverende succes van vorig jaar neemt Wende Snijders opnieuw Koninklijk Theater Carré over met Wende’s Kaleidoscoop 2019. In De Favorieten deelt zij haar favoriete mediamomenten. Daarna is het tijd voor een nieuwe aflevering van Radio Bergeijk. haar favoriete mediamomenten in De Favorieten.

Anne-Gine Goemans (7 september 2019)

zaterdag 7 september 2019, 00:00 uur

Journalist en schrijver Anne-Gine Goemans debuteerde met de roman Ziekzoekers, waarvoor ze bekroond werd met de Anton Wachterprijs 2008 voor het beste debuut. In 2015 ervaarde Goemans haar grote doorbraak met Honolulu King. Nu is daar Holy Trientje, een roman over een non die een overval op een depot met atoombommen wil plegen. Liesbeth Staats praat een uur met Anne-Ginne Goemans.

Marjolein Beumer en Nadia Zerouali (6 september 2019)

vrijdag 6 september 2019, 00:00 uur

Schrijver Marjolein Beumer begon haar carrière als actrice. Uiteindelijk nam het schrijven het acteren over, en dat resulteert nu in een debuutroman: Zonder Publiek. Een roman over een grande dame van het toneel. Pieter van der Wielen praat een uur met Marjolein Beumer. In het tweede uur is Nadia Zerouali te gast. Al reizend door Marokko brengt Zerouali een ode aan de oma's in Henna Hanina, de vrouwen die nog waken over de authentieke keuken. Ze praat over haar favoriete mediafragmenten in De Favorieten. Vervolgens weer een nieuwe aflevering van Radio Bergeijk.

Nanine Linning en Pip Blom (5 september 2019)

donderdag 5 september 2019, 00:00 uur

Choreograaf Nanine Linning studeerde aan de Rotterdamse dansacademie. Na talloze prijzen en o.a. een carrière in Duitsland keert ze nu terug naar één van haar vroegere werken: Endless Song of Silence. De publiekshit uit 2005 is hervormd tot avondvullende voorstelling en gaat in september in première. Vervolgens spreekt Pieter van der Wielen met de Amsterdamse muzikant Pip Blom. Afgelopen jaar verscheen haar debuutalbum Boat. Ze deelt haar inspiraties met Pieter in De Favorieten. Daarna een nieuwe aflevering van Radio Cinema.

Tom Barman en David van Bodegom (4 september 2019)

woensdag 4 september 2019, 00:00 uur

De Vlaamse reus Tom Barman is bij het grote publiek bekend als de frontman van dEUS. Hij studeerde aan de filmschool Sint Lukas Hogeschool in Brussel, maar gaf er de brui aan om zich volledig op de muziek te kunnen storten. Met succes: dEUS brak in de jaren ’90 internationaal door. Barman besloot naast de muziek zijn liefde voor film te blijven botvieren en regisseerde diverse videoclips en een speelfilm: Any Way the Wind Blows. In september verschijnt het derde album van TaxiWars, de jazzband van Tom Barman: Artificial Horizon. Pieter van der Wielen praat een uur met Tom Barman. Ook spreken we met arts en historicus David van Bodegom over zijn vierde boek ' Het geheim van de schildpad'. Van Bodegom deelt zijn inspiraties in De Favorieten. Tegen het eind van het uur hoor je een nieuwe aflevering van Radio Bergeijk.

Marie Vinck en s10 (3 september 2019)

dinsdag 3 september 2019, 00:00 uur

De Vlaamse actrice Marie Vinck studeerde Nederlandse en Engelse taal- en letterkunde en drama. Ze is lid van het theatergezelschap FC Bergman dat dit najaar een bewerking brengt van The Freud Scenario. In het tweede uur is de achttienjarige S10 te gast, misschien wel de uniekste hiphopartiest van Nederland. Ze rapt en zingt over gecompliceerde trapbeats heen over overspannenheid, depressie, psychoses, opnames in een psychiatrische kliniek. Ze deelt haar favoriete mediamomenten in De Favorieten. Daarna is het tijd voor een nieuwe aflevering van Radio Bergeijk.

Pieter Jan Brugge (31 augustus 2019)

zaterdag 31 augustus 2019, 00:00 uur

Nadat de in Deventer geboren filmproducent Pieter Jan Brugge in 1979 afstudeerde aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. In de VS bloeide Brugge’s carrière, met als één van de hoogtepunten de thriller Heat van Michael Mann. Eye Filmmuseum besteed 30 augustus t/m 18 september aandacht aan de films van Mann. Pieter-Jan Brugge, die aan drie van zijn films meewerkte, is daar een speciale gast. Liesbeth Staats praat een uur met hem.

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier en Simon(e) van Saarloos (30 augustus 2019)

vrijdag 30 augustus 2019, 00:00 uur

Fotograaf Marie-jeanne van Hövell tot Westerflier werd in 1982 verliefd op de fotografie. Sinds 2011 werkt ze aan een reeks portretten waarin een witte blouse van omstreeks 1912 centraal staat. Het resultaat van dit project is te zien in de tentoonstelling The White Blouse in Singer Laren. Na 1 uur is schrijver Simon(e) van Saarloos te gast, op 30 augustus verschijnt Herdenken Herdacht, ze deelt haar favoriete fragmenten in De Favorieten. Daarna zenden we de vierde aflevering van Radio Bergeijk uit.

Ferry Heijne en Joep Beving (29 augustus 2019)

donderdag 29 augustus 2019, 00:00 uur

Pieter van der Wielen presenteert maandag - donderdag vanaf middernacht twee uur lang Nooit Meer Slapen. Met in het eerste uur een gast uit de wereld van de cultuur of de actualiteit. In het tweede uur reportages over literatuur, beeldende kunst, theater en film, én een dagelijkse beschouwing van een auteur die de realiteit benadert vanuit een fictief verhaal.
Op vrijdagavond begint Nooit Meer Slapen vanwege het hoorspel rond 0.30 uur. Elfie Tromp is dan de presentator.

Elma Drayer en MEROL (28 augustus 2019)

woensdag 28 augustus 2019, 00:00 uur

Schrijver Elma Drayer studeerde Nederlandse taal en letterkunde aan de Vrije Universiteit en was daarna o.a. redactrice bij Vrij Nederland. Een tijd lang was ze columnist en redacteur bij Trouw, maar ze maakte in 2015 de overstap naar De Volkskrant. In augustus verschijnt haar nieuwe boek Witte Schuld, waarin ze de identiteitspolitiek op heldere wijze poogt te bespreken. In het tweede uur deelt zangeres MEROL haar inspiraties in De Favorieten, en zenden we de tweede aflevering van Radio Bergeijk uit.

Deborah van Dam en Pieter Bouwman (27 augustus 2019)

dinsdag 27 augustus 2019, 00:00 uur

Filmmaker Deborah van Dam studeerde rechten aan de Universiteit van Leiden, maar koos het pad van de verhalenverteller. Recent maakte ze We zien ons, een serie waarin inwoners van Geleen worden gevolgd: een dorp dat worstelt met eenzaamheid. Pieter van der Wielen praat een uur met Deborah van Dam. Het tweede uur staat in het teken van cabaret. Pieter Bouwman kun je kennen van onder meer het roemruchte hoorspel Radio Bergeijk. Nadat Bouwman zijn inspiraties heeft gedeeld in De Favorieten, is de eerste aflevering na bijna twaalf jaar te horen.

Angela de Jong (24 augustus 2019)

zaterdag 24 augustus 2019, 00:30 uur

Journalist, TV-recensent en columnist Angela de Jong studeerde Algemene Letteren en Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Na haar master Journalistiek kwam ze terecht bij het Algemeen Dagblad. Vijf keer per week schrijft ze een column over wat haar opvalt op televisie. Liesbeth Staats praat een uur met Angela de Jong.

Ewald Engelen en Marja Vuijsje (23 augustus 2019)

vrijdag 23 augustus 2019, 00:00 uur

Financieel geograaf Ewald Engelen schrijft columns voor De GroeneAmsterdammer en Het Parool en is vaste gast en commentator bij Buitenhof, Pauw & Witteman en BNR-nieuwsradio. Hij staat bekend om zijn kritische houding tegenover de economische wetenschap. Pieter van der Wielen praat een uur met Ewald Engelen. Daarna is feminist en schrijver Marja Vuijsje te gast in De Favorieten en hoor je een NMS Live Sessie met het duo Donna Blue.

Elisabeth Wytzes en Jamille van Wijngaarden (22 augustus 2019)

donderdag 22 augustus 2019, 00:00 uur

Columnist en redacteur bij Elsevier Weekblad Liesbeth Wytzes schreef onder andere voor Quote, Elle, Vrij Nederland, NRC Handelsblad en De Volkskrant. Ze publiceerde meerdere boeken, zoals De Mabelgeneratie, een boek dat volgde op een stuk over losbandige vrouwen in Elsevier. Pieter van der Wielen praat een uur met Liesbeth Wytzes. Daarna is regisseur Jamille van Wijngaarden te gast in De Favorieten en hoor je een nieuwe aflevering van Radio Cinema.

Tom-Jan Meeus en Marc Stakenburg (21 augustus 2019)

woensdag 21 augustus 2019, 00:00 uur

Tom-Jan Meeus is sinds 2012 politiek journalist van NRC Handelsblad. In 2015 verscheen van hem het boek Haagse Invloeden. Daarin beschrijft hij de Haagse mores en vertelt hij wie je moet volgen om er iets van te begrijpen. Pieter van der Wielen praat een uur met Tom-Jan Meeus. Daarna deelt muziekarcheoloog Marc Stakenburg zijn inspiraties in De Favorieten en hoor je regisseur Urszula Antoniak over haar favoriete scène.

Nausicaa Marbe en Kevin van Vliet (20 augustus 2019)

dinsdag 20 augustus 2019, 00:00 uur

Pieter van der Wielen presenteert maandag - donderdag vanaf middernacht twee uur lang Nooit Meer Slapen. Met in het eerste uur een gast uit de wereld van de cultuur of de actualiteit. In het tweede uur reportages over literatuur, beeldende kunst, theater en film, én een dagelijkse beschouwing van een auteur die de realiteit benadert vanuit een fictief verhaal.
Op vrijdagavond begint Nooit Meer Slapen vanwege het hoorspel rond 0.30 uur. Elfie Tromp is dan de presentator.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1