appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nooit meer slapen

Pieter van der Wielen presenteert maandag - donderdag vanaf middernacht twee uur lang Nooit Meer Slapen. Met in het eerste uur een gast uit de wereld van de cultuur of de actualiteit. In het tweede uur reportages over literatuur, beeldende kunst, theater en film, én een dagelijkse beschouwing van een auteur die de realiteit benadert vanuit een fictief verhaal. Op vrijdagavond begint Nooit Meer Slapen vanwege het hoorspel rond 0.30 uur op NPO Radio 1. Elfie Tromp is dan de presentator.

Podcast afleveringen

Casper Faassen en Steven Wouterlood (16 juli 2019)

dinsdag 16 juli 2019, 00:00 uur

Kunstenaar Casper Faassen combineert fotografie en schilderkunst om zijn karakteristieke werken te creëren. Hoewel hij als een realistische schilder begon, werden zijn werken steeds abstracter. Inmiddels wordt zijn werk internationaal ten toon gesteld en geprezen. Pieter van der Wielen praat met Casper Faassen. Daarna is filmmaker Steven Wouterlood te gast in De Favorieten en hoor je aflevering 17 van Het beste van Biesheuvel.

Jan Bor (13 juli 2019)

zaterdag 13 juli 2019, 00:30 uur

Filosoof en schrijver Jan Bor verdiept zich sinds de jaren '70 in het zenboeddhisme, waar hij kritisch over schreef in zijn in 2016 uitgekomen boek 'OnZen.' Deze zomer verschijnt 'Modern Modern,' waarin Bor een update probeert te geven over de staat van onze moderne cultuur. Liesbeth Staats praat een uur met Jan Bor. Daarna is het tijd voor de laatste aflevering van de podcastreeks Waarom.

Mattijs van Bergen en Suzanna Jansen (12 juli 2019)

vrijdag 12 juli 2019, 00:00 uur

De bekendste fan van couturier Mattijs van Bergen is koningin Maxima, die zes outfits van hem in haar kast heeft hangen. De modeontwerper rolde de theaterwereld binnen en maakte dit jaar 200 kostuums voor de voorstelling 'Amadeus': een huzarenklus. Daarna hoor je Suzanna Jansen in De Favorieten. Ze schreef bestseller 'Het Pauperparadijs' en werkt nu aan de voorstelling 'Mammoet'. Tot slot, aflevering 16 van Het beste van Biesheuvel.

Ivo de Wijs en en Willemijn Verkaik (11 juli 2019)

donderdag 11 juli 2019, 00:00 uur

Dichter en presentator Ivo de Wijs werd in de theaters bekend met 'Kabaret Ivo de Wijs' en 'Literair Variété,' maar ging later vooral voor anderen schrijven. Onlangs verzorgde hij de annotaties en inleidingen bij het boek 'Zing en speel mee met Drs. P.' Pieter van der Wielen praat een uur met Ivo de Wijs. Daarna deelt musicalster Willemijn Verkaik haar inspiraties in De Favorieten en hoor je een aflevering van Radio Cinema.

Patrick Cammaert en Roanne van Voorst (10 juli 2019)

woensdag 10 juli 2019, 00:00 uur

Generaal Patrick Cammaert zag tijdens zijn vredesmissies in Cambodja, Ethiopië en Congo dat het gevaarlijker was om een vrouw te zijn een conflictgebied dan een soldaat. Het bestrijden van seksueel geweld werd dan ook één van zijn grootste opdrachten. Pieter van der Wielen praat een uur met Patrick Cammaert. Daarna is antropoloog en schrijver Roanne van Voorst te gast in De Favorieten en hoor je de favoriete scène van Joram Lürsen.

Jacob ter Veldhuis en Niek Traa (9 juli 2019)

dinsdag 9 juli 2019, 00:00 uur

Componist Jacob ter Veldhuis, ook wel bekend als Jacob TV, begon ooit als rockmuzikant. Later werd hij met 250 uitvoeringen per jaar één van de meestgespeelde componisten van Nederland. Pieter van der Wielen praat een uur lang met Jacob ter Veldhuis. Daarna deelt breakdancer en artistiek leider van The Ruggeds Niek Traa zijn favoriete cultuurmomenten en hoor je aflevering 15 van Het beste van Biesheuvel.

Angelo Diop (6 juli 2019)

zaterdag 6 juli 2019, 00:30 uur

Angelo Diop, beter bekend als Rotjoch is presentator. Hij begon als 13-jarig jongetje te rappen in de Bijlmer en verkocht zelfgemaakte CD’s op straat. Later ontwikkelde hij hiphop-programma 'Barz'. Binnen een aantal jaar was '101Barz' uitgegroeid tot een onmisbare uitlaatklep voor de Nederlandse hiphopcultuur. Daarna gaan we luisteren naar de vierde aflevering van de podcast Waarom, waarin Eva Moeraert de zelfmoord van haar jeugdvriend Björn in de jaren negentig onderzoekt.

Duran Lantink en Manju Reijmer (5 juli 2019)

vrijdag 5 juli 2019, 00:00 uur

Modeontwerper Duran Lantink speelde zichzelf internationaal in de kijker met de vagina-broek, die hij in 2018 ontwierp voor de Amerikaanse artiest Janelle Monáe. Deze zomer toont het Centraal Museum werk van de ontwerper in de tentoonstelling 'Old Stock'. Pieter van der Wielen praat een uur met Duran Lantink. Daarna is Manju Reijmer, schrijver van de online serie 'Vakkenvullers' te gast in De Favorieten en luisteren we naar de veertiende aflevering van Het beste van Biesheuvel.

Ans Markus en Thijs Zonneveld (4 juli 2019)

donderdag 4 juli 2019, 00:00 uur

Kunstschilder Ans Markus wilde modetekenaar worden, maar kwam op het kantoor van een betonbedrijf te werken. Toch bleef de fascinatie: ze nam een avondcursus anatomietekenen, begon te schilderen en te exposeren. In het boek 'Masker af' tekent ze haar levensverhaal op. Daarna is oud-wielrenner en journalist Thijs Zonneveld te gast in De Favorieten, hij schreef de veelbesproken biografie over Thomas Dekker en komt nu met het boek: 'De fiets de fiets'. Tot slot onze wekelijkse podcast Radio Cinema.

Reinier Baas en Sterresoet van Schooten (3 juli 2019)

woensdag 3 juli 2019, 00:00 uur

Gitarist en componist Reinier Baas begon zijn muzikale loopbaan aan het hoofd van ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’, waarmee hij over de hele wereld toerde. Hij speelde op toonaangevende podia zoals het North Sea Jazzfestival en het Concertgebouw, en ontving tweemaal een Edison. Ook dit jaar speelt hij op North Sea Jazz. Sterresoet van Schooten is een helft van het tweetaal 'Lionstorm', een queer hiphopduo dat het geluid over diversiteit in de rapscene probeert te veranderen.

Joep Hendrikx en Steffen Morrison (2 juli 2019)

dinsdag 2 juli 2019, 00:00 uur

‘Poezieboy’ en acteur Joep Hendrikx vormt samen met Jos Nargy De Poezieboys. Met hun theatervoorstellingen brengen ze explosieve odes aan de poëzie in het algemeen, en dichters in het bijzonder. Ginsberg, Brodsky en Vinkenoog gingen hem voor, maar nu moet Johnny van Doorn AKA The Selfkicker eraan geloven. Deze zomer te zien op de parade. Daarna spreken we Steffen Morrison, soulmuzikant die opgroeide met de klanken van Marvin Gaye, Otis Redding en James Brown. Hij staat dit jaar op 'North Sea Jazz' en is te gast bij De Favorieten. Tot slot hoor je deel veertien van de podcast 'Het beste van Biesheuvel'.

Jan Rot en podcast Waarom (29 juni 2019)

zaterdag 29 juni 2019, 00:30 uur

Zanger, componist, hertaler en tekstdichter Jan Rot werd in 1978 muzikant, maar werd in de jaren '90 pas echt succesvol. Over die periode, schreef hij het boek ‘O ja!’, vol hoogte- en dieptepunten uit het laatste decennium van de 20e eeuw. Liesbeth Staats praat een uur lang met Jan Rot. In het laatste half uur hoor je de derde aflevering van de podcastreeks Waarom.

Simon de Waal en Dennis Alink (28 juni 2019)

vrijdag 28 juni 2019, 00:00 uur

Schrijver Simon de Waal gebruikt zijn eigen ervaringen als rechercher in het schrijven van scenario’s voor film en televisie, zoals de series Baantjer, en Spangen. In 2005 gooide hij hoge ogen met zijn eerste literaire thriller: 'Cop vs. Killer'. Deze maand verscheen zijn nieuwste boek: 'Systema'. Pieter van der Wielen praat een uur met Simon de Waal. Daarna is filmmaker Dennis Alink te gast in De Favorieten en hoor je de twaalfde aflevering van Het beste van Biesheuvel.

Luc Tuymans en Lotje IJzermans (27 juni 2019)

donderdag 27 juni 2019, 00:00 uur

De Belgische kunstschilder Luc Tuymans beleefde in 1992 zijn internationale doorbraak met een tentoonstelling in de Kunsthalle van Bern. In 1995 kwam hij voor het eerst naar Nederland met een tentoonstelling in De Pont. Deze zomer keert hij terug naar Tilburg. Pieter van der Wielen praat een uur met Luc Tuymans. Daarna is programmamaker Lotje IJzermans te gast in De Favorieten en hoor je de wekelijkse podcast Radio Cinema.

Martine Sandifort en Charli Chung (26 juni 2019)

woensdag 26 juni 2019, 00:00 uur

Kleinkunstenaar Martine Sandifort vormde in 2000 het duo ‘Alex en Martine’ met Alex Klaasen waarmee ze haar grote doorbraak beleefde: ze wonnen zowel het Cameretten festival als de Pall Mall Exportprijs. Vanaf dat moment kon je Martine overal tegenkomen: op TV, het toneel en als stem. Dit jaar staat ze met Remko Vrijdag op de parade, mét band. Pieter van der Wielen praat een uur met Martine Sandifort. Daarna is theaterregisseur Charli Chung te gast in De Favorieten.

Marian Donner en Lowie van Oers (25 juni 2019)

dinsdag 25 juni 2019, 00:00 uur

Schrijver Marian Donner voelde zich gelukkig met haar ontwikkelingswerk en activiteit bij de PvdA, maar verlangde ondertussen naar de vrijheid van schrijven. Haar debuutroman Lily verscheen in 2011. Nu verschijnt haar 'Zelfverwoestingsboek' met de veelzeggende ondertitel: 'waarom we meer moeten stinken, drinken, bloeden, branden & dansen.' Pieter van der Wielen praat een uur met Marian Donner. Daarna is acteur Lowie van Oers te gast in De Favorieten en is het tijd voor de elfde aflevering van Het beste van Biesheuvel.

Marijke Schermer (22 juni 2019)

zaterdag 22 juni 2019, 00:30 uur

(Toneel)schrijver Marijke Schermer studeerde om acteur te worden, maar verruilde de planken direct in voor de pen: ze schreef toneelstukken en libretto’s die meerdere vertalingen kregen. Zowel haar debuut als tweede roman werden lovend ontvangen. Nu verschijnt haar derde roman: 'liefde, als dat het is'. Liesbeth Staats praat een uur met Marijke Schermer. Daarna hoor je de tweede aflevering van de podcastreeks Waarom.

Robbert Welagen en Felicia Alberding (21 juni 2019)

vrijdag 21 juni 2019, 00:00 uur

Schrijver Robbert Welagen won de 'Selexyz Debuutprijs' en stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs met zijn debuutroman. Zes romans volgden, wat onder andere een nominatie voor de Libris- en BNG-literatuurprijs betekende. Nu verschijnt zijn 8e roman: 'Antoinette'. Pieter van der Wielen praat een uur met Robbert Welagen. Journalist Felicia Alberding komt met een podcast over eten en cultuur in Nederland en is in het tweede uur te gast in De Favorieten. Daarna hoor je de tiende aflevering van Het beste van Biesheuvel.

Niña Weijers en Pieter Hoexum (20 juni 2019)

donderdag 20 juni 2019, 00:00 uur

Schrijver Niña Weijers brent haar tweede roman uit: 'Kamers, Anti-Kamers', over de vage grenzen tussen herinnerde, verzonnen en mogelijke levens. Pieter van der Wielen praat een uur met Niña Weijers. Daarna deelt schrijver en filosoof Pieter Hoexum zijn meest inspirerende cultuurmomenten in De Favorieten en hoor je een nieuwe aflevering van Radio Cinema, over de films 'Untouchable' en 'Der Goldene Handschuh'.

Mark Brusse en Shady El-Hamus (19 juni 2019)

woensdag 19 juni 2019, 00:00 uur

Beeldend kunstenaar Mark Brusse deed over de hele wereld inspiratie op voor zijn werken, maar keert na 20 jaar weer terug naar Nijmegen voor een omvangrijke tentoonstelling in Museum Het Valkhof. Pieter van der Wielen praat een uur met Mark Brusse. Shady El-Hamus maakte onlangs zijn speelfilmdebuut met 'De Libi'. In het tweede uur deelt hij zijn favoriete cultuurmomenten in De Favorieten. Daarna hoor je de favoriete scène van documentairemaker Ester Gould.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1