appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Nooit meer slapen

Pieter van der Wielen presenteert maandag - donderdag vanaf middernacht twee uur lang Nooit Meer Slapen. Met in het eerste uur een gast uit de wereld van de cultuur of de actualiteit. In het tweede uur reportages over literatuur, beeldende kunst, theater en film, én een dagelijkse beschouwing van een auteur die de realiteit benadert vanuit een fictief verhaal. Op vrijdagavond begint Nooit Meer Slapen vanwege het hoorspel rond 0.30 uur op NPO Radio 1. Elfie Tromp is dan de presentator.

Podcast afleveringen

Nooit Meer Slapen - Rina Mushonga, Frans Bromet - uitzending van 26-03-2019

dinsdag 26 maart 2019, 00:00 uur

Download

De in Londen gevestigde Nederlands-Zimbabwaanse zangeres Rina Mushonga bracht in 2014 haar debuutalbum uit: ‘The Wild, The Wilderness’. Op haar nieuwe album klinkt Mushonga als een geheel andere categorie singer-songwriter, met aanzwellende synthesizers en verwijzingen naar afropop uit de jaren tachtig. Pieter van der Wielen spreekt met Rina Mushonga. Het tweede uur is programma- en documentairemaker Frans Bromet te gast in De Favorieten. En hoor je het eerste nieuwe verhaal van De Kloof, dit verhaal is van Manik Sarkar.

Nooit Meer Slapen - Saman Amini, Achter de Schermen - uitzending van 23-03-2019

zaterdag 23 maart 2019, 00:30 uur

Download

Acteur Saman Amini is geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran. Met zijn moeder en zijn zusje vluchtte hij op 11-jarige leeftijd naar Nederland. Als tiener kwam hij met theater in aanraking en deed vervolgens een acteursopleiding. Na rollen in gelauwerde voorstellingen als 'Nobody Home' en 'Jihad' maakte hij in 2017 de autobiografische liedjesvoorstelling ‘Samenloop van omstandigheden’. Nu volgt een literair prentenboek met dezelfde titel. Liesbeth Staats spreekt met Saman Amini. Het tweede uur hoor gaan we Achter de Schermen bij een alternatief boekenbal.

Nooit Meer Slapen - Jelle Paulusma, Annemarie de Gee - uitzending van 22-03-2019

vrijdag 22 maart 2019, 00:00 uur

Download

Singer-songwriter en multi-instrumentalist Jelle Paulusma is bekend als voorman van de fijnbesnaarde gitaarband Daryll-Ann. Na het uiteenvallen van die groep, in 2004, ging Paulusma door onder zijn eigen naam en maakte hij sindsdien vier soloalbums. ‘Somehow Anyhow’ is de titel van zijn vijfde soloalbum. Pieter van der Wielen spreekt met Jelle Paulusma. Het tweede uur is schrijver Annemarie de Gee te gast in De Favorieten en hoor je NMS Live Sessies met Bertolf.

Nooit Meer Slapen - Eelco Smits, Radio Cinema - uitzending van 21-03-2019

donderdag 21 maart 2019, 01:00 uur

Download

Vanwege de Provinciale Statenverkiezingen vervalt het eerste uur van Nooit Meer Slapen. In het tweede uur kiest acteur Eelco Smits een aantal favoriete audiofragmenten die hem hebben gevormd. Ook hoor je een nieuwe aflevering van de podcast Radio Cinema.

Nooit Meer Slapen - Shamira Raphaëla, Maartje Wortel - uitzending van 20-03-2019

woensdag 20 maart 2019, 00:00 uur

Download

Shamira Raphaëla is regisseur. Als kind van een Curaçaose vader en een Nederlandse moeder groeide ze op in Aruba. Ze werkte o.a. voor het televisieprogramma Expeditie Robinson, maar het liefst maakt ze documentaires. In 2014 portretteerde ze in ‘Deal With it’ haar drugdealende, heroïneverslaafde vader en haar criminele broer. Op het filmfestival Movies That Matters gaat de documentaire ‘Daddy and the Warlord’ in première. Pieter van der Wielen spreekt met Shamira Raphaëla. Het tweede uur is schrijver Maartje Wortel te gast in De Favorieten en hoor je de derde aflevering van de radiodoc 'Leve de auto!'.

Nooit Meer Slapen - Lineke Rijxman, Stine Jensen en Achter de schermen - uitzending van 19-03-2019

dinsdag 19 maart 2019, 00:00 uur

Download

Lineke Rijxman is regisseur en actrice. Na de Toneelschool werkte ze dertien jaar bij Toneelgroep Amsterdam waar ze in ruim 30 producties speelde. Ook was ze tussendoor te zien in films als ‘Lucia de B’ en ‘Alle tijd’. Nu gaat ze de theaters langs met de voorstelling ‘De dikke muiz & Sjors’, waarin ze de staat van de liefde onderzoekt. Liesbeth Staats spreekt met Lineke Rijxman. Het tweede uur is schrijfster en filosoof Stine Jensen te gast in De Favorieten en ook hoor je Achter de schermen over F. Starik.

Nooit Meer Slapen - Youp van 't Hek, Rewind afl. 4 - uitzending van 16-03-2019

zaterdag 16 maart 2019, 00:30 uur

Download

Cabaretier, schrijver en columnist Youp van ’t Hek begon als lid van de cabaretgroep NAR. Vanaf 1986 trad hij solo op en groeide met zijn snelle stijl vol harde grappen al snel uit tot één van de meest populaire conferenciers van Nederland. Onlangs werd hij 65 jaar, wat hij viert met het boek ‘Youp als beroep’. Hierin blikt hij met foto’s, columns, anekdotes, liedteksten en andere herinneringen terug op de eerste veertig jaar van zijn loopbaan. Liesbeth Staats spreekt met Youp van ’t Hek. Daarna hoor je de vierde aflevering van de podcast Rewind.

Nooit Meer Slapen - Kamagurka, Miquel Bulnes - uitzending van 15-03-2019

vrijdag 15 maart 2019, 00:00 uur

Download

Kamagurka, het pseudoniem van Luc Zeebroek, is cartoonist, theater- en televisiemaker en beeldend kunstenaar. Hij publiceert o.a. in Humo, NRC Handelsblad en The New Yorker. In toenemende mate is hij actief op het gebied van theater, tv, schilderkunst en muziek. Deze maand gaat hij de theaters langs met ‘De grenzen van de ernst’. In de voorstelling laat hij zowel nieuw materiaal horen als oudere teksten die verrassend actueel blijken te zijn. Pieter van der Wielen spreekt met Kamagurka. In het tweede uur is schrijver Miquel Bulnes te gast in de Favorieten en hoor je de NMS Live Sessie van Eerie Wanda.

Nooit Meer Slapen - Arnout Hauben, Anna Gimbrere - uitzending van 14-03-2019

donderdag 14 maart 2019, 00:00 uur

Download

Arnout Hauben is televisiemaker. In Vlaanderen werd hij bekend als verslaggever van Man bijt hond. Daarna maakte hij o.a de series Weg naar Compostela en Ten oorlog. Nu volgt Rond de Noordzee, een boek en gelijknamige tv-reeks op NPO 2. Hierin trekt Hauben langs de grillige grenzen van de Noordzee, op zoek naar het verhaal van de mensen die aan de zee wonen en met haar samenleven. Pieter van der Wielen spreekt met Arnout Hauben. In het tweede uur deelt Anna Gimbrere haar kenmerkende cultuurmomenten in de Favorieten, en hoor je de nieuwe aflevering van Radio Cinema.

Nooit Meer Slapen - Stefan Popa, Marijke Schonewille - uitzending van 13-03-2019

woensdag 13 maart 2019, 00:00 uur

Download

Stefan Popa is een Nederlands-Roemeense schrijver en journalist. In 2014 debuteerde hij met ‘Verdwenen grenzen’, een roman die zich afspeelt tijdens de tirannieke jaren ’80 van Roemenië. Daarna verschenen ‘A27’ en ‘De verovering van Vlaanderen’. Met zijn vierde roman ‘Of de oleander de winter overleeft’ keert Popa terug naar de basis van zijn debuutroman: de kwetsbaarheid van kleine volken in Europa. Pieter van der Wielen spreekt met Stefan Popa. Daarna is Marijke Schonewille te gast in de Favorieten vanwege haar nieuwe serie 'Uitgewoond', en hoor je het tweede deel van de radiodoc Leve de Auto!.

Nooit Meer Slapen - Peter Buwalda, Vincent Rietveld - uitzending van 12-03-2019

dinsdag 12 maart 2019, 00:00 uur

Download

Schrijver Peter Buwalda debuteerde in 2010 met de roman ‘Bonita Avenue’. Sindsdien verschenen er vier bundels met zijn columns uit de Volkskrant. Nu verschijnt het langverwachte ‘Otmars Zonen’, het eerste deel van wat een trilogie moet worden. Hierin onderzoekt Buwalda de voetangels van familiebanden, van seksualiteit, van ambitie, en wat het betekent om dit alles te ontberen. Pieter van der Wielen spreekt met Peter Buwalda. Daarna is acteur Vincent Rietveld onze Favorieten gast, en gaan we Achter de Schermen bij 'Afrit Akersloot'.

Nooit Meer Slapen - Gwendolyn Masin, Rewind afl. 3 - uitzending van 09-03-2019

zaterdag 9 maart 2019, 00:30 uur

Download

Gwendolyn Masin is een internationaal gevierd solo-, kamermuziek- en concertvioliste. Ze is een dochter van een Hongaars-Nederlands violistenechtpaar en leidt net als haar ouders een reizend bestaan. Ze is actief als artistiek leider van het Gaia Festival voor kamermuziek, dat jaarlijks in Zwitserland wordt gehouden en waar ze ook woont. Komende zondag treedt ze met haar zeskoppig strijkersensemble op in de schouwburg van Cuijk. Liesbeth Staats spreekt met Gwendolyn Masin. Daarna hoor je het derde deel van de podcast Rewind, over 21 juni 1999, de dag dat de RoXY afbrandde.

Nooit Meer Slapen - Marlies Heuer, Rik van den Bos - uitzending van 08-03-2019

vrijdag 8 maart 2019, 00:00 uur

Download

Marlies Heuer is actrice en theatermaker in allerhande theaterproducties. Ook speelde ze in diverse speelfilms, o.a. in ‘De laatste dagen van Emma Blank’ van Alex van Warmerdam. Tweemaal kreeg zij de Theo d’ Or: voor ‘Hedda Gabler’ en ‘Am Ziel’. In 2014 werd ze ernstig ziek, waardoor ze drie jaar van het toneel verdween. Voor Mugmetdegoudentand regisseert ze nu ‘Sociaal Kapitaal’, een voorstelling over hoe je vast kan lopen in de Nederlandse verzorgingsstaat. Pieter van der Wielen spreekt met Marlies Heuer. Daarna is theatermaker Rik van den Bos te gast in de Favorieten, en hoor je de NMS Live Sessie van Someone.

Nooit Meer Slapen - Peter Struycken, Spinvis, Radio Cinema - uitzending van 07-03-2019

donderdag 7 maart 2019, 00:00 uur

Download

Peter Struycken is een pionier van de digitale kunst. Al in 1968 gebruikte hij de computer in het ontwerpproces van zijn werk. Ook ontwierp hij in 1981 de bekende postzegel met de beeltenis van koningin Beatrix, opgebouwd uit talloze puntjes. Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag presenteert buitenplaats Kasteel Wijlre een 3D schildering van het kunstpaviljoen Hedge House en een solotentoonstelling in het Koetshuis. Pieter van der Wielen spreekt met Peter Struycken. In het tweede uur deelt Spinvis zijn kenmerkende cultuurmomenten in de Favorieten, en hoor je de nieuwe aflevering van Radio Cinema.

Nooit Meer Slapen - Joris van Casteren, Frank Heinen en Achter de schermen - uitzending van 06-03-2019

woensdag 6 maart 2019, 00:00 uur

Download

Joris van Casteren is journalist, schrijver en dichter. Bij De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad maakte hij naam met grote, observerende reportages. Daarnaast schrijft hij vooral non-fictie boeken, waaronder 'Lelystad ' en 'Het been in de Ijssel'. In zijn nieuwe boek ‘Moeders lichaam’ tekent hij het waargebeurde verhaal op van een eenzame man die besluit om zijn overleden moeder in huis te houden .Pieter van der Wielen spreekt met Joris van Casteren. Daarna deelt schrijver en sportjournalist Frank Heinen zijn Favorieten en gaan we Achter de Schermen bij 'Bambi' met regisseur Sarah Moeremans.

Nooit Meer Slapen - Nina Spijkers, Fidan Ekiz - uitzending van 05-03-2019

dinsdag 5 maart 2019, 00:00 uur

Download

Nina Spijkers is één van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties, waar ze in 2015 debuteerde met een regie van ‘Phaedra’s Love’. Ze regisseerde nog andere toneelklassiekers en waagde zich vorig jaar aan een stuk over onze obsessie voor geluk. Nu volgt ‘Het temmen van de feeks’, waarvoor ze Shakespeare’s komedie als vertrekpunt neemt om te onderzoeken hoe bepalend gender rolpatronen zijn. Pieter van der Wielen spreekt met Nina Spijkers. Het tweede uur is opiniemaker en journalist Fidan Ekiz te gast in De Favorieten. Hierna hoor je het eerste deel van de radiodocumentaire Leve de Auto! waarin Roel Siebrand vertelt over zijn knalrode Fiat Spider.

Nooit Meer Slapen - Thijs Römer, Rewind afl. 2 - uitzending van 02-03-2019

zaterdag 2 maart 2019, 00:30 uur

Download

Acteur Thijs Römer komt uit een bekende toneelfamilie. Als filmacteur speelde Römer in de series en films van Theo van Gogh, onder andere '06/05', waarvoor hij een Gouden Kalf voor Beste Acteur kreeg. Op dit moment speelt hij een van de hoofdrollen in de voorstelling ‘Art’, een komedie over drie mannen die al bekvechtend over een wit schilderij hun vriendschap testen. Liesbeth Staats spreekt met Thijs Römer. In het tweede uur hoor je het tweede deel van de podcast Rewind, over de dag dat 11.000 gabbers Antwerpen overspoelden.

Nooit Meer Slapen - Sophie van Winden, Louise O. Fresco - uitzending van 01-03-2019

vrijdag 1 maart 2019, 00:00 uur

Download

Sophie van Winden is actrice en scenarioschrijver. Ze was verbonden aan o.a. het Noord Nederlands Toneel en Het Nationale Theater en speelde ze in films als ‘Happy End’, ‘Code Blue’ en ‘Prooi’. Momenteel speelt ze de hoofdrol in ‘Kom hier dat ik u kus’, de toneelbewerking van de tweede roman van de Vlaamse bestsellerauteur Griet Op de Beeck. Pieter van der Wielen spreekt met Sophie van Winden. In het tweede uur is schrijver en wetenschapper Louise O. Fresco onze Favorieten gast. Daarna hoor je de NMS Live Sessie van Thomas Azier.

Nooit Meer Slapen - Yves Petry, Helge Slikker en Radio Cinema - uitzending van 28-02-2019

donderdag 28 februari 2019, 00:00 uur

Download

Yves Petry is een van de belangrijkste schrijvers van Vlaanderen. Hij debuteerde in 1999 met de roman ‘Het jaar van de man’. Daarna volgden o.a. de romans ‘De achterblijver’ (2006), ‘De maagd Marino’ (2010 - bekroond met de Libris Literatuurprijs) en ‘Liefde bij wijze van spreken’ (2014). Nu volgt ‘De geesten’, een roman over een derdewereldarts die in West-Afrika werkzaam is. Pieter van der Wielen spreekt met Yves Petry. In het tweede uur is film- en theatercomponist Helge Slikker onze Favorieten gast en hoor je aflevering 4 van de podcast Radio Cinema, over de films Vice en Ray & Elizabeth.

Nooit Meer Slapen - Chris Peters, Evelien Vos en Achter de schermen - uitzending van 27-02-2019

woensdag 27 februari 2019, 00:00 uur

Download

Acteur Chris Peters was nog maar net van de toneelschool af toen hij in 2016 de hoofdrol speelde in de film ‘Tonio’, naar de requiemroman van schrijver A.F.Th. van der Heijden. Vorig jaar was hij onder meer te zien in de film ‘Niemand in de stad’ en op het podium bij Toneelgroep Oostpool. Nu is hij in het theater te zien als Erik in ‘Turks Fruit’, de toneelbewerking van de roman van Jan Wolkers. Pieter van der Wielen spreekt met Chris Peters. In het tweede uur is schrijver Evelien Vos te gast in de Favorieten. Daarna gaan we Achter de Schermen bij de nieuwe documentaire over Michael Jackson.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1