appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Nooit meer slapen

Pieter van der Wielen presenteert maandag - donderdag vanaf middernacht twee uur lang Nooit Meer Slapen. Met in het eerste uur een gast uit de wereld van de cultuur of de actualiteit. In het tweede uur reportages over literatuur, beeldende kunst, theater en film, én een dagelijkse beschouwing van een auteur die de realiteit benadert vanuit een fictief verhaal. Op vrijdagavond begint Nooit Meer Slapen vanwege het hoorspel rond 0.30 uur op NPO Radio 1. Liesbeth Staats is dan de presentator.

Podcast afleveringen

Alma Mathijsen en Erik Jan Harmens (22 november 2019)

vrijdag 22 november 2019, 00:00 uur

Schrijver en beeldend kunstenaar Alma Mathijsen startte haar carrière als redacteur van de jongerenwebsite spunk.nl, en studeerde uiteindelijk af aan zowel het New Yorkse Pratt Institue, als aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze schreef toneelstukken en boeken en brengt nu 'Ik wil geen hond zijn uit': een boek over liefdesverdriet. Ze gaat erover in gesprek met Pieter van der Wielen. In De Favorieten is vervolgens schrijver, dichter en columnist Erik Jan Harmens te gast. Ook staat er weer een nieuwe aflevering van De Film als een Kroket voor je klaar.

Gijs Leenaars en Ilja Meefout (21 november 2019)

donderdag 21 november 2019, 00:00 uur

Dirigent Gijs Leenaars studeerde piano, koordirectie en zang op het Conservatorium van Amsterdam. Inmiddels werkt hij onder meer als chef-dirigent van het Groot Omroepkoor en als orkestdirigent voor verschillende binnen en buitenlandse orkesten. Hij woont in Duitsland en is daar chef-dirigent en artistiek leider van het Rundfunkchor Berlin. Gijs Leenaars is te gast en gaat in gesprek met Pieter van der Wielen. Vervolgens is fotograaf Ilja Meefout te gast in De Favorieten en hoor je een nieuwe aflevering van Radio Cinema.

Luuk Bouwman en Peter van Rooijen (20 november 2019)

woensdag 20 november 2019, 00:00 uur

Documentaire- en filmmaker Luuk Bouwman regisseerde onder andere 'Het nieuwe westen', 'Dick Verdult: het is waar maar niet hier'. In zijn nieuwste documentaire 'Allen tegen allen' onderzoekt hij de opkomst van nationalistische en extreemrechtse politieke partijen in Nederland. Pieter van der Wielen spreekt een uur met hem. Daarna is theatermaker en singer-songwriter Peter van Rooijen, onder meer bekend van TreurTeeVee, te gast in De Favorieten. Ook hoor je aflevering 4 van podcastserie De Film als een Kroket.

Sandra Beerends en Tamara Seur (19 november 2019)

dinsdag 19 november 2019, 00:00 uur

Sandra Beerends werkte als producer voor verschillende (korte) films en documentaires. Haar regiedebuut, documentaire 'Ze noemen me Baboe', draait op het IDFA en vertelt het turbulente levensverhaal van de Javaanse ‘baboe’ (kindermeisje) Alima. Ze spreekt een uur met Pieter van der Wielen. In het tweede uur deelt schrijver, journalist en Jeugdjournaalpresentatrice Tamara Seur haar inspiraties en fascinaties in De Favorieten en hoor je een nieuwe NMS Live Sessie met Henny Vrienten.

Kees van Beijnum (16 november 2019)

zaterdag 16 november 2019, 00:00 uur

Schrijver Kees van Beijnum bracht het grootste deel van zijn jeugd door in de cafés en hotels van zijn familie op de Amsterdamse Zeedijk. Voordat hij begin jaren negentig besloot zich aan het schrijven te wijden was hij werkzaam in de journalistiek. Zijn eerste boek 'Over het IJ', een reconstructie van een moord, gooide hoge ogen. Dit zette de toon voor de rest van zijn schrijf carrière: boeken als 'De Oesters van Nam Kee' en 'Paradiso' vonden hun weg naar het grote publiek. Nu verschijnt '23 seconden': een spannend misdaadverhaal op de Amsterdamse Wallen. Liesbeth Staats praat een uur met Kees van Buijnum.

Clarice Gargard en Marlou van den Berge (15 november 2019)

vrijdag 15 november 2019, 00:00 uur

Clarice Gargard is journalist, columnist voor NRC, programmamaker en schrijver. Ze werkt onder andere voor De Correspondent, waarvoor ze over verzet schrijft. De documentaire over de zoektocht naar het verleden van haar vader die ze co-regisseerde, Daddy and the Warlord/De waarheid over mijn vader won een Gouden Kalf. Drakendochter is haar debuut als auteur. Tjitske Mussche praat een uur met Clarice Gargard. In het tweede uur is cameravrouw en regisseur Marlou van den Berge te gast, ze praat over haar nieuwe documentaire over Maite Hontelé in De Favorieten. Daarna hoor je een nieuwe aflevering van De Film als een Kroket.

Diederik van Rooijen en Fresku (14 november 2019)

donderdag 14 november 2019, 00:00 uur

Diederik van Rooijen is een Nederlands televisie- en filmregisseur. Hij regisseerde vele films en series, nationaal en internationaal: Daglicht, The Possession of Hannah Grace en de Nederlandse misdaadserie Penoza. Van Rooijen regisseerde ook het slotstuk van Penoza: een film die op 25 november in première zal gaan. Diederik is te gast en spreekt een uur met Liesbeth Staats. In het tweede uur is Fresku te gast. Eind oktober dropte hij onverwachts zijn vijfde, kwetsbare album In Het Diepe. Hij praat over zijn inspiraties in De Favorieten. Daarna hoor je de tweede aflevering van de Koos podcast: een podcast over podcast.

Ruben Terlou (13 november 2019)

woensdag 13 november 2019, 00:00 uur

Documentairemaker, fotograaf en arts Ruben Terlou studeerde Mandarijn in China en Geneeskunde aan de UvA. Hij was toentertijd voornamelijk actief als fotograaf in China en Afghanistan. In 2016 had hij zijn televisiedebuut, met de reisserie Langs de oevers van de Yangtze, die werd genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf. Daarop volgde Door het hart van China. Nu komt Ruben Terlou met een derde reeks over China: Chinese dromen. In vier afleveringen zet Ruben dromen van de gewone Chinees centraal. Dromen over de toekomst van hun land, de liefde, hun kinderen. Atze de Vrieze praat een uur met Ruben Terlou. Daarna volgt de eerste aflevering van de Koos Podcast en aflevering twee van de podcast De Film als een Kroket.

Fikry El Azzouzi en Maartje Nevejan (12 november 2019)

dinsdag 12 november 2019, 00:00 uur

In 2010 debuteerde de Vlaamse schrijver Fikry El Azzouzi met de roman Het Schapenfeest. Naast proza waagt El Azzouzi zich ook regelmatig aan theater. Zijn nieuwste voorstelling Dear Winnie gaat over de kracht van Winnie Mandela, activiste tegen het apartheidsregime. Elfie Tromp praat een uur met Fikry El Azzouzi. In het tweede uur is documentairemaker Maartje Nevejan te gast. Haar nieuwste documentaire Ik Ben Er Even Niet werd genomineerd voor een Gouden Kalf. Nevejan vertelt vanavond over haar inspiraties in De Favorieten. Daarna hoor je de NMS-livesessie van Naaz.

Claes Iversen (9 november 2019)

zaterdag 9 november 2019, 00:00 uur

Liesbeth Staats presenteert elke week vanaf middernacht anderhalf uur lang Nooit Meer Slapen.

Henk Blaken en Tom Hofland (8 november 2019)

vrijdag 8 november 2019, 00:00 uur

Bijna veertig jaar werkte journalist en schrijver Henk Blanken voor dagbladen. Hij mocht verschillende prijzen in ontvangst nemen voor zijn journalistieke werk. Nu schrijft hij vooral over de dilemma’s rond euthanasie en dementie. Zijn nieuwste boek Beginnen over het einde is verschenen. Pieter van der Wielen praat een uur met Henk Blanken. In De Favorieten spreken we met schrijver en programmamaker Tom Hofland over zijn nieuwe boek Vele vreemde vormen. Ook hoor je de eerste aflevering van podcast De film als een kroket.

Frits Spits en Maxim Februari (7 november 2019)

donderdag 7 november 2019, 00:00 uur

Presentator en schrijver Frits Spits is vooral bekend als presentator van het radioprogramma De Avondspits. Sinds het overlijden van zijn vrouw koppelt Spits liedjes aan gebeurtenissen en herinneringen uit zijn leven. In zijn nieuwe boek Alles lijkt zoals het was beschrijft hij die herinneringen en de muziek die ze begeleidt. Pieter van der Wielen praat een uur met Frits Spits. In De Favorieten is daarna schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari te gast. Ook hoor je een nieuwe aflevering van podcast Radio Cinema.

Bart Moeyaert en Simone de Vries (6 november 2019)

woensdag 6 november 2019, 00:00 uur

De Vlaamse schrijver Bart Moeyaert schrijft proza en poëzie voor volwassenen en kinderen. Inmiddels is zijn werk bekroond met onder meer de Zilveren Griffel, de Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur en De Gouden Uil. Onlangs werd hem in Zweden de Astrid Lindgren Memorial Award toegekend. Zijn nieuwste bundel 'Helium' ligt nu in de winkels. Pieter van der Wielen praat een uur met Bart Moeyaert. Daarna deelt documentairemaker Simone de Vries inspiraties in De Favorieten.

Paul Lightfoot en Gil the Grid (5 november 2019)

dinsdag 5 november 2019, 00:00 uur

Pieter van der Wielen presenteert elke week vanaf middernacht twee uur lang Nooit Meer Slapen. In het eerste uur spreekt hij met een kunstenaar over diens werk en leven. Vervolgens wordt in het tweede uur middels diverse rubrieken aandacht besteed aan de actualiteiten op het gebied van kunst en cultuur.

Bianca Stigter (2 november 2019)

zaterdag 2 november 2019, 00:00 uur

Liesbeth Staats presenteert elke week vanaf middernacht anderhalf uur lang Nooit Meer Slapen.

Pete Wu en Dilan Yurdakul (1 november 2019)

vrijdag 1 november 2019, 00:00 uur

Schrijver en journalist Pete Wu is een tweede generatie Chinese Nederlander, die midden in de Nederlandse samenleving staat. Toch wordt hij ongewild herinnerd aan zijn anders-zijn. In zijn debuut 'De bananengeneratie' praat hij over het dubbelleven van de Chinese Nederlander. Pieter van der Wielen praat een uur met hem. Actrice Dilan Yurdakul genereerde vooral bekendheid met haar rol in GTST. Voor haar autobiografische solo 'Door de schaduw heen' praat ze overentiteit en verbinding. Ze is te gast in De Favorieten. Daarna een nieuwe Radio Bergeijk.

Jan Beuving en Fred de Vries (31 oktober 2019)

donderdag 31 oktober 2019, 00:00 uur

Wiskundige en cabaretier Jan Beuving won voor zijn soloprogramma Raaklijn in 2017 de cabaretprijs Neerlands Hoop. Zijn tweede solovoorstelling, Rotatie, gooit momenteel hoge ogen. Pieter van der Wielen praat een uur met Jan Beuving. Schrijver Fred de Vries trok voor zijn nieuwe boek Wiegelied voor de witte man door het Diepe Zuiden van de Verenigde Staten, met de blues als leidraad onderzoekt hij racisme. Hij vertelt erover in de De Favorieten. Daarna is er een Halloween-special van Radio Cinema.

Judith Vanistendael en Paul Knieriem (30 oktober 2019)

woensdag 30 oktober 2019, 00:00 uur

De Vlaamse illustrator en striptekenaar Judith Vanistendael illustreert onder andere voor de uitgeverijen Atlas, Querido, Malmberg en Lannoo. Haar nieuwste graphic novel, 'Penelope', vertelt het verhaal van een vrouw die moeder en chirurg is in Aleppo. Pieter van der Wielen praat een uur met Judith Vanistendael. In De Favorieten is vervolgens regisseur Paul Knieriems te gast. Daarna een nieuwe aflevering van Radio Bergeijk.

Femke Herregraven en Lodewijk Crijns (29 oktober 2019)

dinsdag 29 oktober 2019, 00:00 uur

Beeldend kunstenaar en onderzoeker Femke Herregraven is vooral geïnteresseerd in onder meer machtsstructuren en wereldwijde klimaatverandering. Haar laatste installatie, Corrupted Air — Act VI, 2018, is genomineerd voor de Prix de Rome. Pieter van der Wielen praat een uur met Femke Herregraven. Filmregisseur Lodewijk Crijns' nieuwste film Bumperkleef is een thriller waarin een ordinaire verkeersruzie uitmondt in een nachtmerrie. In De Favorieten deelt hij vannacht zijn inspiraties. Daarna een nieuwe Radio Bergeijk.

Benjamin Moser (26 oktober 2019)

zaterdag 26 oktober 2019, 00:00 uur

Benjamin Moser is een Amerikaanse biograaf, redacteur, vertaler van Frans, Spaans, Portugees en Nederlands. Moser schrijft onder meer voor Harper’s Magazine en The New York Times Book Review. In 2013 werd hij benoemd tot de officiële biograaf van de Amerikaanse schrijver en activist Susan Sontag. Het resultaat daarvan ligt nu in de boekhandels, de biografie: Sontag. Haar leven en werk. Liesbeth Staats praat een uur met Benjamin Moser. Daarna hoor je een nieuwe aflevering van podcast Naakt op een kleedje.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1