appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nog Steeds Wakker

ChristenUnie: NIPT maakt weg vrij voor Down-loze samenleving

woensdag 17 februari 2016, 02:25 uur

De NIPT: een test waarmee je te weten komt of je ongeboren baby het Syndroom van Down heeft. De test zorgt voor minder complicaties dan andere tests, omdat het afnemen van een buisje bloed voldoende is.

Op dit moment mag de test in Nederland alleen onder specifieke voorwaarden worden afgenomen, maar mogelijk wordt de test in de toekomst voor alle zwangere vrouwen toegankelijk. Een slecht idee, vindt ChristenUnie-kamerlid Carla Dik-Faber. Zij vreest voor een Down-loze samenleving.

Ethische bezwaren
De test is technisch gezien een vooruitgang, omdat er veel minder kans is op complicaties. Maar Dik-Faber plaatst grote ethische kanttekeningen bij de test: "We zien dat het steeds minder begrepen wordt als je de test niet doet. In landen als Denemarken en IJsland worden alle zwangere vrouwen gescreend als zij een kindje verwachten met Downsyndroom. In Denemarken wordt 98 procent [van de zwangerschappen] afgebroken, in IJsland 100 procent. Dat is een scenario wat ik niet goed voor me zie als het gaat om Nederland." 

Het invoeren van de NIPT zorgt volgens de ChristenUnie voor druk op de toekomstige ouders. In landen waar de test is ingevoerd zouden artsen aandringen op het afbreken van de zwangerschap, wanneer het ongeboren kind Down heeft.

Verkeerd beeld van kinderen met Down
Volgens Dik-Faber leeft er in de samenleving een verkeerd beeld van kinderen met het Downsyndroom. In een zwartboek dat ze dinsdag kreeg van ouders van kinderen met Down staan verschillende voorbeelden: "Bijvoorbeeld als je een kindje hebt gekregen met Downsyndroom, het ligt in de wieg, en je krijgt niet te horen 'gefeliciteerd', maar 'veel sterkte'." Het kamerlid is bang dat de situatie verergert als de NIPT wordt ingevoerd in Nederland. Volgens haar zijn er talloze voorbeelden van ouders die genieten van hun kind, ook al heeft het Down.

Keuzevrijheid
Voor Dik-Faber zijn er grenzen aan de vrijheid van toekomstige ouders om de test te laten doen. Een kind met Downsyndroom heeft op dit moment veel betere perspectieven dan dertig jaar geleden: "Een kind kan ook autisme krijgen, een kind kan leukemie krijgen, een kind kan verkeerde vriendjes en vriendinnetjes krijgen waardoor het crimineel wordt."Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1