appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuwsweekend

Boek: De rechtvaardigen

zaterdag 6 oktober 2018, 10:00 uur

In slecht een paar weken tijd wist de kersverse consul Jan Zwartendijk in Litouwen duizenden joden te redden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanuit zijn Philips-winkel in Kaunas gaf hij duizenden visa af zodat men met de Trans-Siberië Express naar veilige plekken op de wereld kon afreizen. 

Bij leven heeft hij nooit geweten hoeveel overlevende er zijn en heeft de Nederlandse regering hem nooit een heldenstatus gegeven. En ook wij zijn hem vergeten of weten niet eens af van zijn bestaan. Jan Zwartendijk. Voor zijn nieuwe boek; de Rechtvaardigen dook Jan Brokken in deze geschiedenis.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1