appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Nieuwsweekend

Confrontatie tussen dader en slachtoffer in de rechtszaal

zaterdag 24 februari 2018, 08:30 uur

De trend om de positie van het slachtoffer in het strafproces te versterken, zet door. Deze week kondigde Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming een aantal maatregelen aan. 

Zo worden verdachten van zware gewelds- of zedendelicten in de toekomst verplicht om in de rechtszaal aanwezig te zijn op het moment dat een slachtoffer gebruik maakt van het spreekrecht. Daarnaast worden slachtoffers voortaan gehoord voordat een tbs'er op verlof gaat. Hendrik Kaptein, rechtsfilosoof, verbonden aan de Universiteit Leiden vindt deze aanwezigheidsplicht geen goed idee. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1