appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Nieuwsweekend

Hoe Nederlandse postbusbedrijven hyperkapitalisme mogelijk maken

zaterdag 3 februari 2018, 08:30 uur

Eén van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld, Rio Tinto, gebruikt Nederlandse postbusbedrijven om belasting in Mongolië te ontwijken bij de goud- en koperwinning. Mongolië zit vol bodemschatten, maar profiteert daar zelf onvoldoende van. Met de misgelopen belastinginkomsten – zo’n zestig miljoen dollar per jaar – had het land twee keer zoveel kunnen uitgeven aan onderwijs en gezondheidszorg. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO, de stichting onderzoek multinationale ondernemingen. 

Hoe het machtige mijnbouwbedrijf dit heeft geregeld en of er aan deze uitwassen van het hyperkapitalisme nu echt niets te doen is, bespreken we met SOMO-onderzoeker Vincent Kiezebrink en Mark van Baal van Follow This. Hij zet zich in voor de verduurzaming van Shell. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1