appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Nieuwsweekend

Boekenrubriek met Lidewijde Paris

zaterdag 20 januari 2018, 10:32 uur

Karel Capek - Meteoor, Uitgeverij Wereldbibliotheek, Uit het Tjechisch vertaald door Irma Piper.

Als er een schrijver is die ervan houdt met de lezer te spelen, dan is het wel de Tsjechische schrijver Capek. De meteoor uit de titel is een piloot die bijna verkoold uit de lucht is komen vallen. Een schrijver (niet te verwarren met de auteur van het boek want die bemoeit zich er ook tegenaan), een chirurg en een internist, een helderziende die zelf ook patient is, en een non proberen ieder op hun eigen manier te bedenken wie de onbekende man is. De helderziende leeft zich zo in dat hij zelf ziek wordt, de schrijver deduceert en onderzoekt en de non droomt van de man. En de artsen doen onderzoek en zijn vooral gefascineerd dat de man nog leeft. Ironie, gekke dialogen, en de bemoeizucht van de auteur maken Meteoor tot een leesavontuur van de eerste orde.


Didier Decoin - Vissen voor de keizer, Uitgeverij Meulenhoff, Uit het Frans vertaald door Martine Woudt

Miyuki’s man is overleden en het dorpshoofd heeft de gezanten van de Keizerlijke Dienst voor tuinen en vijvers beloofd dat Miyuki de kostbare karpers van haar man naar het hof zal brengen. Het is van groot belang dat haar lange en gevaarlijke tocht slaagt anders is het dorp de bevoorrechte situatie van hofleverancier kwijt en het grootste deel van haar inkomsten en de korting op de balstingen. De bijna ouderwetse verteltoon met veel beschrijvingen, heerlijke gesprekken en de nuchtere gedachten van Miyuki maakt dat je steeds wil doorlezen. Bovendien leer je veel over het 11de eeuwse Japan. Lichte ironie, symboliek en een spannend verhaal in een perfect evenwicht.


Drago Jancar - Die nacht zag ik haar, Uitgeverij Querido, Uit het Sloveens betaald door Roel Schuyt

Aan het eind van de oorlog, 1944, verdwijnt een echtpaar van hun landgoed in de buurt van Ljubljiana. Jaren later vragen veel mensen zich af wat er van hen en vooral van de vrouw, Veronika, is geworden al gelooft niemand meer dat ze nog leven. Vijf mensen vertellen in de ik-persoon hun herinneringen, quasi alsof ze aan het vertellen zijn, met zijpaden, herhalingen, en aangehaalde gesprekken. Stevo (Veronika’s minnaar), Veronika’s moeder, een bevriende Duitse nazi-arts, de huishoudster en tot slot de jongeman die klusjes deed op het landgoed maar zich uiteindelijk aansloot bij de partizanen. Het boek begint een beetje als een dieseltje maar wordt steeds spannender. De herinneringen vullen elkaar aan en omdat de afstand tot de oorlog steeds groter wordt, krijg je ook de levens van na de oorlog mee. En leer je hoe ingewikkeld het was en is te bepalen wie goed was en wie slecht.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1