appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Nieuwsweekend

Boekenrubriek met Onno Blom

zaterdag 13 januari 2018, 10:30 uur


Hugo Blom over Open ogen van Remco Campert


Boekenrubriek met Onno Blom


Onno Blom (1969) studeerde Nederlandse taal- enletterkunde en Culturele Studies. Hij was literair redacteur bij Trouw en hoofdredacteurvan Uitgeverij Prometheus. Tegenwoordig is hij werkzaam als freelance journalist enliterair criticus. Schrijven doet Onno Blom ook, zo schreef hij de boeken Het fotografischgeheugen  en  Zijn getijdenboek,  een geïllustreerd biografisch portret van Harry Mulisch.


'Als een meeuw op de golven' van Madelon de Keizer is de titel van de biografie van Albert Verwey. Daarin schetst De Keizer niet alleen het persoonlijke leven van de dichter, maar geeft zij aan de hand van de belangrijkste vriendschappen en verhoudingen van Verwey een beeld van de tijd waarin hij leefde. Verwey komt in deze erudiete, cultuurhistorische studie naar voren als een volksverbeteraar, een idealist met een open blik naar de wereld wiens dichterschap nog altijd actueel is.


Job, die door God getroffen werd door de ene ramp na de andere om zijn geloof op de proef te stellen, wordt door Arnon Grunberg getypeerd als ‘De eerste boze burger’. De hedendaagse burger vervloekt de overheid – zoals Job woedend was op God – omdat die de migrantenplaag niet afwendt. Maar heeft niet iedereen recht om het paradijs na te jagen?


Niet eerder sprak Remco Campert zich in zijn poëzie zo direct en geëngageerd uit als in 'Open ogen', zijn nieuwe dichtbundel. Campert toont als 88-jarige zijn scherpe blik op de buitenwereld: de verschrikkingen in Aleppo, de verdrinkende vluchtelingen en de terroristische aanslagen. Bovenal is zijn nieuwste poëzie tijdloos en universeel. Ze treft het hart.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1