appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Nieuwsweekend

Presentator: Peter de Bie, Mieke van der Weij

Luister terug

Gezond Nederland houdt ongezond Nederland ziek

zaterdag 7 juli 2018

'Hee bolle, eet eens wat minder' werkt averechts - MAX Nieuwsweekend - Intranet

De helft van alle Nederlanders is te dik is, en 14 procent lijdt aan obesitas, dat maakten het Centraal Bureau voor de Statistiek en het RIVM deze week bekend. ‘Eigen schuld, moet je maar minder eten’, zeg je dan? Maar als de samenleving ongezond gedrag benadert als iets immoreels, dan daalt de motivatie om dat gedrag te veranderen naar nul. 

Dat constateert Susanne Täuber, universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit van Groningen in haar onderzoek naar moraliserende gezondheidscampagnes. Sterker nog: het splijt de samenleving, zegt ze.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1