Naar homepage
Wetenschap & Techniek

De stand van de jeugd na 600 dagen corona
AVROTROS

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. De stand van de jeugd na 600 dagen corona

Na zo’n 600 dagen lockdown is het de vraag hoe gaat het met de jeugd.
De groep die weinig van het virus te duchten heeft, maar des temeer van de gevolgen van de maatregelen. Tom ter Bogt is hoogleraar popmuziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht.

Luister ook Jortcast #382 Jong, depri en eenzaam

Uit het onderzoek blijkt dat de jeugd in al die landen meer lijdt aan eenzaamheid en depressies. In Nederland blijkt dat er 15% meer jeugdigen hulp vragen bij de GGZ-instellingen. Niet verrassend vindt Ter Bogt: “Uit de literatuur is bekend dat isolatie leidt tot dit soort problematiek.” Opvallend is wel dat de jeugd meer is gaan drinken en meer drugs gaan gebruiken.

De muziek die de hoogleraar typerend vindt voor de eenzaamheid onder jongeren is 'Everybody dies' van Billie Eilish. In dit nummer komt de binnenwereld van de eenzame jeugd heel dichtbij.
Dr Kelder zelf gooit de Haagse band 'Goldband' in de strijd. Deze maakte een nummer waarin gevierd wordt dat de lock down weer voorbij is... De langste nacht.

Ter Bogt was in mei 2020 ook te gast. Hij voorspelde toen dat de jeugd niet in opstand zou komen tegen de maatregelen. Hij blijkt gelijk gehad te hebben. “Dronken corpsballen hebben voor meer onrust gezorgd dan scholieren samen.” Ook voor de komende tijd verwacht Ter Bogt geen opstanden. “Ouders hebben geïnvesteerd in goede relaties met hun kinderen. Grootouders zijn nabij.” Heel wat anders dan de generatieconflicten die er waren in de jaren ’60.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie