Naar homepage
Wetenschap & Techniek

Niet minder CO2, minder mensen
AVROTROS

foto: npo radio1
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet minder CO2, minder mensen

Niet te veel CO2, te veel mensen is het probleem. Dit poneert prof dr. Jelle Reumer in zijn essay Teveel. Terwijl de wereldleiders zich in Glasgow buigen over het klimaat bespreken dr Kelder en Prof. dr. Jelle Reumer de ideale grote van de wereldbevolking. Dr Kelder noemt het de olifant in de kamer die op de klimaattop in Glasgow niet benoemd wordt. Reumer vult aan: “Het zijn de mensen die vis willen eten en overbevissen, het zijn de mensen die met hun autootjes CO2 uitstoten, het zijn de mensen die ergens willen wonen en ruimte in beslag nemen.”

Luister Jortcast 381 Minder minder minder.... mensen

Er bestaan grafiekjes wat je kunt doen om de wereld niet te vervuilen. Je kunt zonnepanelen nemen, vegetarisch eten, stoppen met vliegen. Volgens professor Reumer ontbreekt er steeds bij al die grafieken één staafje: "als een Chinese wolkenkrabber uit boven een Amsterdams grachtenpand en dat is één kind minder nemen." Als ieder paar zich zou beperken tot 2 kinderen dan gaat heel langzaamaan de wereldbevolking dalen.

Niet iedereen is het eens met deze gedachte. Volgens toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom is er op deze aarde plek voor 12 miljard mensen. Reumer ziet alleen dat er met zo’n grote wereldbevolking het onmogelijk is om iedereen een basaal welvaartsniveau te geven. Reumers gebeden worden deels gehoord. Volgens de Lancet gaat de wereldbevolking eind van deze eeuw minder groeien dan gedacht.

Reumer geeft aan dat er drie zaken nodig zijn voor minder kinderen.
- Oudedagsvoorziening.
- Educatie aan vrouwen en meisjes.
- Beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen.

Overigens moeten we niet als een dwaas stoppen met kinderen maken, want zonder nieuwe aanwas loopt de samenleving spaak. Reumer: "Wie is er dan om de billen van opa Kelder en opa Reumer te wassen."

Ster advertentie
Ster advertentie