Onderzoek toont aan dat siliconen in borstimplantaten menselijke cellen doden
- Nieuws
- Onderzoek toont aan dat siliconen in borstimplantaten menselijke cellen doden
Siliconen uit borstimplantaten kunnen wel degelijk menselijke cellen doodmaken, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het verbaast plastisch chirurg Rita Kappel niets, al 23 jaar kloppen vrouwen doodziek aan bij haar praktijk.
Dr. Rita Kappel is plastisch chirurg en heeft bij honderden vrouwen silicone borstprothesen verwijderd. Ze is daardoor goed bekend met de schadelijke effecten. Met biochemicus dr. Ger Pruijn van de Radboud Universiteit doet dr. Kappel al jaren onderzoek naar de schadelijke effecten van siliconen-implantaten.
Er werd altijd beweerd dat siliconen-moleculen geen uitwerking hebben op cellen, maar uit onderzoek van Kappel en Pruijn blijkt nu dat siliconen-moleculen wel degelijk menselijke cellen kunnen doden.
Implantaten oorzaak van ellende
Deze uitkomsten verbazen dr. Kappel niets. Als vrouwen bij haar praktijk aankloppen hebben ze vaak al een lange weg langs allerlei artsen afgelegd.
Als ze zich bij haar melden is het kwartje al gevallen: de siliconen-implantaten lijken vaak de oorzaak van alle ellende. "We weten al jaren dat prothesen 'zweten' en gaan lekken."
Cellen gaan kapot
"Als we ze eruit halen, zijn ze half leeg of kapot", legt ze uit. "De siliconen zijn gaan zwerven door het lichaam en veroorzaken klachten als vermoeidheid, gewrichtspijn en concentratiestoornissen en darmklachten bijvoorbeeld. Als je implantaten lang laat zitten krijg je op een gegeven moment klachten."
Het is een proces dat je in verband kunt brengen met het verouderingsproces. "Je cellen gaan bij veroudering ook kapot, en worden ziek, wat normaal is in een verouderingsproces. Dit nieuwe onderzoek van Pruijn wijst dat uit. Verouderen moet je zien als aftakelen, als celschade. Wanneer je opteert voor silicone borstimplantaten gaat dit proces dus harder. Dit zie je in het onderzoek van Pruijn."
Siliconen zwerven door het lichaam
In 2016 toonden onderzoeker Henry Dijkman (Radboudmc) en Rita Kappel al aan dat siliconen door het hele lichaam kunnen gaan zwerven. Een patiënte die stervende was liet haar lichaam na voor onderzoek.
Zij wilde helpen bewijzen dat haar doodsoorzaak veroorzaakt was door haar implantaten. De onderzoekers vonden na haar dood deeltjes van siliconen in haar hele lichaam, van het ruggemerg tot in de kleine hersenen.
Geen waarschuwing gekregen
Kathy van Zanten koos jaren geleden ook voor borstimplantaten. Ze wist toen niet wat haar te wachten stond. "Ik kreeg destijds nul info bij het implanteren, geen waarschuwing, niets. Ik was 20 en ik was plat." Haar werd verteld dat de prothesen tien jaar goed bleven.
"Ik wilde ze er wel uithalen maar stelde het door vier zwangerschappen steeds uit." Vier kinderen later wordt Kathy steeds zieker. "Ik had nooit gedacht dat dit door de prothesen kwam."
Slaapproblemen
"Ik ging naar allerlei artsen, van de huisarts tot de orthomoleculair arts", vertelt ze. "Niemand wist wat en je blijft maar zoeken." Haar slaapproblemen en haar overgevoeligheid voor geluid weet ze aan andere omstandigheden maar een link met haar implantaten legde ze nooit.
Tot ze op een online klachtenmeldpunt haar eigen verhaal herkent: "'Dit ben ík gewoon'. dacht ik. En ze moeten er nu uit. Dat was hard slikken. want ik had ze niet voor niets laten zetten." Kathy heeft nu weer energie en is van veel klachten af.
'Prothesen lekken en zweten altijd'
Toen Rita Kappel de implantaten er bij Kathy uithaalde, bleken ze minder gevuld dan toen ze erin kwamen. Ook dit is een herkenbaar beeld voor de plastisch chirurg. "Prothesen lekken en zweten altijd, ook bij Kathy", legt ze uit. Na het weghalen van implantaten (en de kapsels van bindweefsel) knappen haar patiënten altijd op, vertelt ze, al worden ze in de woorden van dr. Kappel nooit meer 'brand new'.
Dr. Kappel implanteert ze zelf niet meer, want er zijn alternatieven. "Ik kies nu voor tissue-engineering. Denk aan lipofilling waarbij je eigen vet inspuit in de borst. En je hebt bijvoorbeeld de Diep-Lap operaties. Maar dat zijn grote operaties en geven littekens."
Kwaliteitsregister
Als vrouwen dan toch voor een siliconen-implantaat kiezen, moeten ze volgens de chirurg beter geïnformeerd worden over de risico's die ze lopen, zeker nu duidelijk is dat het lichaam op celniveau reageert.
De Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen zegt desgevraagd dat zij vanaf 2014 goede en up-to-date voorlichting aan patiënten geeft over de gevaren van siliconen borstimplantaten. Ook hebben ze een kwaliteitsregister opgezet waarmee 'functioneren van het implantaat over de tijd kan worden gevolgd'. Ook zegt de Vereniging dat zij zeer vóór alternatieven zijn. Zo proberen zij naar eigen zeggen lipofilling, het inspuiten van eigen vet in de borst vanuit het basispakket vergoed te krijgen.
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.