Hoe heeft het internet ons geheugen beïnvloed?
- Nieuws
- Hoe heeft het internet ons geheugen beïnvloed?
De Nederlandse tak van Wikipedia bestaat alweer 20 jaar. In hoeverre heeft deze online encyclopedie en de komst van het internet invloed gehad op de manier waarop we dingen leren?
Volgens neurowetenschapper en geheugenexpert Erno Hermans heeft de komst van het internet ons denkvermogen niet beïnvloed. “Onze hersenen zijn niet veranderd”, zegt hij bij Spraakmakers. De periode waarin mensen met internet leven is simpelweg te kort om evolutionair iets te kunnen veranderen in de manier waarop ons ons brein werkt.
Video niet beschikbaar
Stroom aan informatie
Maar de constante stroom aan informatie heeft wél invloed op hoe we leren. Sommige mensen zijn bang dat we van al die beschikbare kennis lui worden, maar Hermans ziet ook veel positieve kanten.
"Als je de behoefte heb snel informatie te vinden, verandert de manier waarop je info verwerkt. Je neemt de tijd niet om het door het langetermijngeheugen te laten verwerken."
Brede kennisnetwerken
Het juiste gebruik van internet voor het geheugen is om een geheugen te creëren van abstracte kennisopbouw. "Dat je snapt hóe dingen zitten. Dan kun je vanuit daar de feiten en informatie die je op internet vindt inpassen zodat je zaken beter kunt voorspellen en snappen", legt Hermans uit. "In plaats van het onthouden van kleine ingewikkelde feitjes focussen we meer op bredere kennisnetwerken."
Het is niet zo dat mensen opeens helemaal niks meer weten
Door de kennis die online beschikbaar is, onthouden we minder details en leggen we de focus meer op die brede kennisnetwerken. “Het is niet zo dat mensen opeens helemaal niks meer weten”, zegt Hermans. “Feitenkennis is verminderd, maar de toepasbaarheid is vooruitgegaan. Daarbij leren we heel veel door die bredere contexten en associaties.”
Over generaties neemt de leervaardigheid en geheugen af, maar de risico’s vallen mee, zegt Hermans. “Het leidt bijvoorbeeld niet tot minder hersenactiviteit. Daarbij kan minder hersenactiviteit ook simpelweg efficiëntere hersenactiviteit betekenen.”
Brein overbelast
Door internet hebben we een scala aan extra mogelijkheden om informatie te verzamelen. Daarmee is ons gedrag en waar we informatie vandaan halen veranderd. "Hier moeten we echter mee oppassen. Het kan zijn dat we zo veel verschillende bronnen, filmpjes en podcasts in de omgeving hebben dat het brein overbelast raakt en uitschakelt."