Welke adviezen over eten en diëten zijn waar? Experts zijn het niet altijd eens

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke adviezen over eten en diëten zijn waar? Experts zijn het niet altijd eens

Waar de ene voedingsexpert het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag noemt, pleit de ander voor de gezondheidsvoordelen van Intermittent fasting. En waar de ene diëtist je op een koolhydraatarm dieet zet, zal de ander zeggen dat dat niet de juiste optie is voor langdurig resultaat. Dit alles leidt tot twijfels over wat van welke voedingsadviezen waar is.

Video niet beschikbaar

De Britse epidemioloog Tim Spector schreef een boek over voedselmythes. Maar voedingsdeskundige Annet Roodenburg van de HAS Hogeschool is het niet altijd met hem eens, vertelt ze in Blok&Toine.

Ontbijt

"Epidemioloog Tim Spector zegt bijvoorbeeld dat het niet nodig is om te ontbijten, maar ik denk er genuanceerder over", vertelt ze.

"Als iemand het ontbijt skipt en pas later op de dag iets eet, loopt diegene de kans om met een rammelende buik te gaan snoepen. In dat geval kun je de dag beter beginnen met een volkoren boterham met kaas en een glas melk of koffie. Dat is beter dan wachten tot 12 uur ’s middags en ondertussen koek of gebak eten."

Eten afwisselen met vasten

Sommige voelen zich goed bij periodes van eten afwisselen met periodes van vasten. "De wetenschap is er nog niet over uit of dat goed voor je is. Het is tegenwoordig wél erg populair om hiermee aan de slag te gaan", zegt Roodenburg.

"Waarschijnlijk is het een manier om af te vallen. Want als je een hele tijd niet eet, krijg je ook minder calorieën binnen op een dag. Hoe lang iemand het volhoudt en wat de uitkomst is na bijvoorbeeld drie jaar, is echter onbekend. Als iemand echt voor lange tijd wil afvallen, moet diegene zijn of haar dagelijkse rituelen aanpassen en kleine stapjes zetten."

Wel of niet een keer per week vis eten?

En hoe zit het nou met vis eten? "Volgens Tim Spector moeten we vis beschouwen als zeldzame traktatie, omdat er allerlei antibiotica en chemicaliën worden toegevoegd aan vis. Dat komt omdat we vooral kweekvis eten, waar die middelen inderdaad wel eens in zitten. Een keer per week vis eten is waarschijnlijk alsnog veilig genoeg, maar het is goed dat het in de gaten wordt gehouden."

"Daar zorgt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voor. Het risico dat men ziek wordt van chemicaliën of antibiotica is lager dan dat men ziek wordt van ongebalanceerde voeding. In dat geval is het dus gezond om vis te eten, vanwege de ongezouten vetzuren die erin zitten", zegt Rodenburg.

Voedingsmythes

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie