'Elke week telt voor zwaarste cliënten': gehandicaptenzorg heeft dringend vaccin nodig

foto: Roos Oosterbaanfoto: Roos Oosterbaan
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Elke week telt voor zwaarste cliënten': gehandicaptenzorg heeft dringend vaccin nodig

Cliënten en medewerkers in de gehandicaptenzorg stonden begin januari nog vooraan in de rij om gevaccineerd te worden. Totdat de ziekenhuizen voorrang kregen, en ze weer weken moeten wachten. Ondertussen zitten ze in de gehandicaptenzorg met de handen in het haar: mensen met complexe aandoeningen kunnen geen afstand houden, en dus is het ziekteverzuim onder medewerkers torenhoog. Begeleider Joan Holdijk van 's Heeren Loo kan niet wachten op een prik, vertelt ze: "Wat als ik het virus vanuit huis meeneem naar mijn werk?"

Bestuursvoorzitter Boris van der Ham van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland trekt ondertussen in Stax&Toine aan de bel. "Voor de mensen met de meest complexe aandoeningen telt iedere week." Er zijn mondjesmaat wat vaccins beloofd voor cliënten. "De medewerkers krijgen voorlopig helemaal niks. Dat kan niet. We hebben te maken met snelle uitval van personeel. Dat zij nu helemaal worden overgeslagen, kan gewoon niet."

Begeleider Joan Holdijk legt de problemen in de gehandicaptenzorg uit:

Gehandicaptenzorg

Binnen de anderhalve meter

De praktijk in de instellingen gaat gewoon door. "Verpleging komt mij altijd helpen, met het aantrekken van mijn broek. Daar helpen ze mij mee", zegt cliënt Gerda in 't Hout monter. Het is de reden dat begeleiders dichterbij komen dan de voorgeschreven anderhalve meter afstand. "We hebben nauw contact met deze groep kwetsbare mensen", legt begeleider Joan Holdijk van 's Heeren Loo in Apeldoorn uit. "Ze zijn hier ook wat ouder, dus wij helpen hen met verzorgen."

En daarom moet het vaccin eerder beschikbaar komen voor medewerkers in de gehandicaptenzorg, vindt Holdijk. "Voor mijzelf ben ik niet zozeer bang. Maar misschien neem ik het wel vanuit huis mee naar mijn werk…

Onbegrip

Bovendien begrijpen cliënten lang niet altijd goed wat er aan de hand is. "Ze kennen de term coronavirus wel, maar wat het inhoudt… Ze zien het niet, het is niet tastbaar. Daarom is het wel lastig om uit te leggen, waarom ze soms geen bezoek meer mogen ontvangen."

Met kerst moesten de cliënten op de locatie zelfs binnenblijven. "Op kerstavond kregen we te horen dat er een medewerker met corona was, toen moesten wij in de beschermende pakken werken. Dat is niet uit te leggen. Ze waren net gewend aan de mondkapjes", verzucht Holdijk. Kortom: hoe eerder een vaccin, hoe beter, is de gedachte.

Code Zwart

Ondertussen is het ziekteverzuim in de gehandicaptenzorg torenhoog, weet Van der Ham. Het zou wel eens kunnen leiden tot een code zwart-scenario. "Daar wil ik niet eens aan denken. Er kan in de gehandicaptenzorg eigenlijk niet worden afgeschaald. De zorg die je verleent is primair. Eten geven, naar bed helpen. Dat kun je niet op halve kracht doen…"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie