CT-scan voor (ex-)rokers biedt gezondheidswinst, maar faciliteert het roken?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CT-scan voor (ex-)rokers biedt gezondheidswinst, maar faciliteert het roken?

Uit een 20 jaar durende studie onder zo’n 16.000 (ex-)rokers blijkt dat de kans op sterfte aan longkanker met een kwart kan afnemen als patiënten regelmatig een CT-scan ondergaan. Onderzoeker Harry de Koning (Erasmus MC) is blij met het resultaat: "In 40 à 50 jaar is niet zo’n grote stap gemaakt in de genezing van longkanker."

"We hebben een duidelijke risicogroep waarvoor we nu iets hebben. Dit mag je niet negeren", zegt De Koning. Uit de geneeskundige wereld klinken dus vooral positieve verhalen. Toch zijn er wat haken en ogen. Want wat mag het kosten? "Wij denken op dit moment dat je een programma kunt opstarten dat zo’n 70 miljoen euro kost. Net zoveel als het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Een schijntje vergeleken met het totaalbedrag dat we aan zorg besteden. Want je kunt er 2000 mensen per jaar mee redden", legt de Koning uit.

‘Die mensen hebben er zelf voor gekozen’

Een veel gehoord commentaar is dat longpatiënten zelf de keuze hebben gemaakt om te gaan roken. De Koning dacht bij het begin van zijn onderzoek, twintig jaar geleden, al aan de koppen die er zouden verschijnen. "Rokers worden beloond, zouden mensen toch wel gaan zeggen. Maar de helft van de mensen uit de studie was al gestopt met roken. Helaas loopt je dan nog heel lang risico. Zo’n 10 tot 15 jaar nog."

Daarnaast benadrukt De Koning dat roken een verslaving is. "Het is heel moeilijk om te stoppen. Daar wordt al heel veel moeite voor gedaan, om mensen daarbij te helpen." De onderzoeker pleit dus voor een combinatie met stoppen-met-roken-programma’s. "Wij moeten dat ontmoedigen blijven doen. Maar dat is niet een reden om deze CT-scan te laten liggen."

Gemakzucht

Bovendien is er geen effect te zien dat het bestaan van een screening rokers gemakzuchtig maakt, vertelt De Koning. "Dat hebben we in de studies niet gezien. Sterker nog, het lijkt erop dat het bestaan van een regelmatige scan ervoor zorgt dat mensen minder gaan roken. Een optie is ook om mensen alleen tot de screening toe te laten als ze ook toezeggen aan een stopcursus mee te doen."

Ster advertentie
Ster advertentie