Al meer dan 400 besmettingen met coronavirus, RIVM neemt maatregelen

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Al meer dan 400 besmettingen met coronavirus, RIVM neemt maatregelen

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in China is opgelopen tot 440. Er zijn tot nu toe negen mensen aan overleden, melden de Chinese autoriteiten.

Alle patiënten die zijn bezweken komen uit de provincie Hubei. Daar ligt de miljoenenstad Wuhan, waar zich eind december de eerste besmettingen met het nieuwe virus voordeden. De variant van het coronavirus zou zijn oorsprong hebben op een vismarkt waar illegaal werd gehandeld. Inwoners van Wuhan worden opgeroepen hun woonplaats niet te verlaten, om de kans op verspreiding van het virus te verkleinen.

Dat is inmiddels ook opgedoken in Peking, Sjanghai en Macau. Buiten China zijn er besmettingen gemeld in Taiwan, Japan, Zuid-Korea, Thailand en de VS.

Nederland

De kans dat het virus naar Nederland komt is klein. Toch houdt het RIVM er wel rekening mee. ''Er liggen er protocollen klaar'', vertelde Jaap van Dissel vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spoedoverleg

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties komt vandaag in Genève bijeen voor spoedoverleg over de uitbraak. De WHO moet bepalen of er sprake is van een 'medische noodsituatie van internationale zorg'.

Als dat zo is moet er een internationale aanpak komen voor het probleem, zoals bij het zika-virus en de ebola-uitbraak.

Ster advertentie
Ster advertentie