‘De markt’ wil het medicijntekort niet alleen oplossen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘De markt’ wil het medicijntekort niet alleen oplossen

De markt moet het probleem van de medicijntekorten oplossen. Dat is kort gezegd het plan van minister Bruno Bruins van VWS. Maar de grootste apothekersgroothandel Mosadex gaat daar niet mee akkoord: "Wij kunnen en willen die last niet volledig dragen."

Minister Bruins stuurde gisteren een brief naar de Tweede Kamer met daarin dé oplossing voor dat tekort dat ons land al enkele jaren teistert. Het komt erop neer dat de farmaceutische groothandels moeten gaan samenwerken om een voorraad aan te leggen, zodat de apotheker altijd volle schappen heeft.

Ludwig Castelijns, directeur van Mosadex Groep, wil als groothandel wél zijn verantwoordelijkheid nemen door deze buffer in de magazijnen aan te leggen, maar hij wil niet het financiële risico dragen voor de medicijnen die niet afgenomen worden. "We zijn niet an sich tegen het voorstel, maar de minister moet met aanvullende maatregelen komen zodat de kosten er niet of nauwelijks voor ons zijn. Dat zit hem ook in de risicobeheersing."

Castelijns wil de duurdere medicijnen bijvoorbeeld in consignatie krijgen. Dat wil zeggen dat de partijen wel bij hen op voorraad zijn, maar wel in eigendom van de producent. "Dit zorgt voor de beheersing van de kosten en zo hebben wij geen financiële spillage."

Ster advertentie
Ster advertentie