CBS: Sociaal-demografische factoren spelen rol bij coronasterfte

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CBS: Sociaal-demografische factoren spelen rol bij coronasterfte

Nederlanders met een migratieachtergrond zijn in het eerste coronajaar vaker overleden aan de gevolgen van covid-19 dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben dat vastgesteld.

Het CBS onderzocht de coronasterfte tussen maart 2020 en maart 2021 onder mensen met bepaalde demografische kenmerken, zoals achtergrond, leeftijd en inkomen. In totaal overleden volgens het CBS in die periode ongeveer 28.000 mensen aan covid-19.

De sterfte was in het eerste coronajaar het grootst onder Marokkaanse Nederlanders. Bij hen was covid-19 de oorzaak van 25 procent van de overlijdensgevallen. Onder de totale bevolking was dat 15 procent.

'Niet uitzonderlijk'

Ook Nederlanders met een Turkse, Surinaamse of Indonesische achtergrond overleden relatief vaak aan covid-19. Bij mensen met een Antilliaanse of westerse achtergrond was dat niet het geval.

In het NOS Radio 1 Journaal spraken we NOS-redacteur gezondheidszorg Sander Zurhake. Hij vertelt dat het niet uitzonderlijk is als armere mensen eerder aan een ziekte overlijden. "Ik vond het toch wel opvallend dat de jongere mensen, dus de mensen onder de 70, die aan corona overleden, een beduidend hoger risico lopen als ze tot de groep behoren met het laagste inkomen in Nederland."

Krappe behuizing

Zurhake vertelt dat het onderzoek van het CBS niet definitief antwoord geeft op de vraag waarom deze groep zoveel meer risico loopt te overlijden aan corona. "Onderzoekers vermoeden dat bovenop de standaard factoren als roken en ongezond eten andere sociaaleconomische factoren in corona tijd extra dodelijk werken. Denk aan krappere behuizing of minder flexibele arbeidsomstandigheden waardoor het lastiger was om afstand te houden of thuis te werken."

Item CBS

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie