Werkgevers willen drugsgebruik controleren bij personeel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkgevers willen drugsgebruik controleren bij personeel

VNO-NCW en MKB willen meer bevoegdheden hebben om werknemers te controleren op drugsgebruik. "We kunnen de veiligheidsrisico's niet voor lief nemen", zegt Mario van Mierlo van VNO-NCW en MKB in Radio EenVandaag.

De bedrijven die zijn aangesloten bij VNO-NCW en MKB geven aan dat drugsgebruik zijn weerslag heeft op het functioneren en de productiviteit. Dat zou in bepaalde sectoren zelfs tot verhoogde veiligheidsrisico's leiden.

Dinsdagdip

Mario van Mierlo gaat binnen VNO-NCW en MKB over arbeidsomstandigheden en arbozaken: "Ik hoor vanuit bedrijven dat er sprake is van een toenemend drugsgebruik onder werknemers. Daarvan zijn de sporen merkbaar op de werkvloer op de dagen na het weekend. We kennen de verhalen over de dinsdagdip."

Ook staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid waarschuwt voor de meerdaagse effecten van drugsgebruik. Bij WNL zegt de staatssecretaris dat er nog veel te weinig aandacht is voor de 'dinsdagdip'. Cijfers op de effecten van de dinsdagdip zijn er vooralsnog niet, maar volgens Blokhuis merken bedrijven het in hun productiviteit als 'mensen het hele weekend doorspringen'.

Privacy

Volgen Van Mierlo zijn signalen uit het bedrijfsleven serieus: "Het gaat om veiligheidsproblemen die worden gesignaleerd. Men ziet dat personeel soms minder alert is." Van Mierlo benadrukt dat het verhoogde risico niet voor elke beroepsgroep bestaat. Hij doelt vooral op personeel dat met gevaarlijke apparaten of stoffen moet werken.

VNO-NCW en MKB willen de nadelige effecten op de productiviteit van drugsgebruik op de politieke agenda zetten: "Het heeft prioriteit in onze lobby naar de politiek toe. Werkgevers zouden behoefte hebben aan het afnemen van testen. Dat kan op dit moment niet omdat wij een privacyverordening hebben geaccepteerd vanuit Europa die verhinderd dat drugstesten kunnen worden afgenomen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie