Cultuur & Media

NTR Radioprijs 2017 | Aan de lopende band

foto: Freeimagesfoto: Freeimages
  1. Nieuwschevron right
  2. NTR Radioprijs 2017 | Aan de lopende band

De komende zondagen zijn de genomineerde programma's voor de NTR Radioprijs 2017 te beluisteren op NPO Radio 1. Jaarlijks wordt de aanmoedigingsprijs uitgereikt aan jonge radiomakers uit Nederland en Vlaanderen. Vanavond is de podcast Aan de lopende band van Kenneth Berth te beluisteren in Radio Doc, om 21.00 uur op NPO Radio 1.

NTR Radioprijs 2017 | Aan de lopende band

In de keuken van het ziekenhuis van Waregem werken veertig vrouwen en een man. Dagelijks verzorgen zij de maaltijden voor honderden patiënten, iedere dag worden er meer dan 200 borden vuil gemaakt en weer schoon opgeborgen. In de keuken werken sterke vrouwen, ook al hebben zij misschien in de ogen van de buitenwereld geen fantastische carrière. Kenneth Berth laat zien dat zij hard hebben moeten vechten in het leven.

Ziekenhuis Waregem, waar vanuit de keuken de verhalen vandaan komen (Waregem.be)

Berth, student Radio aan het RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound) in Brussel begint in september aan het vierde jaar van zijn opleiding, maar heeft nu al meerdere documentaires op zijn naam staan. Naast Aan de lopende band maakte hij ook Acht op een rij en Lente. Met Acht op een rij stond hij op diverse festivals in België en Nederland, en met Aan de lopende band wist hij zich onlangs dus te nomineren voor de NTR Radioprijs 2017.

Hoe kwam je op het idee van deze documentaire?

Berth: “Ik heb al vier jaar een vakantiebaan in de keuken van het ziekenhuis van Waregem. Mensen denken vaak negatief of neerbuigend over het werk in de grootkeuken, maar dat is zo onterecht. Voor de buitenwereld is het misschien niet zichtbaar, maar er werken hier zulke sterke vrouwen, met zulke bijzondere verhalen. Toen ik aan de docu begon, was het net verkiezingstijd in de V.S. en sprak men vol lof over Hillary Clinton en hoe zij als vrouw zoveel glazen plafonds wist te doorbreken. Personen als Clinton staan volop in de schijnwerpers, maar dat geldt niet voor de vrouwen waarmee ik in de keuken van het ziekenhuis werk. Terwijl zij op hun manier ook vele glazen plafonds doorbraken. Als je ziet waar ze vandaan komen en waar ze nu staan; dat getuigt van heel veel moed en doorzettingsvermogen. Dáár wilde ik graag eens aandacht voor.”

Quote

Voor de buitenwereld is het misschien niet zichtbaar, maar er werken hier zulke sterke vrouwen, met zulke bijzondere verhalen

Kenneth Berth

Hoe reageerden je collega’s in de keuken toen je vertelde over je idee?

“Super enthousiast. Mathilda (ook te horen in de documentaire) riep naar wie het maar wilde horen: ‘Ik word een star! Ik word een star!’ Het zijn heel openhartige vrouwen, die zonder moeite praten over de zware dingen die ze hebben meegemaakt. Het waren mooie gesprekken.”

Welk verhaal is je het meest bijgebleven?

"Het waren stuk voor stuk bijzondere verhalen, eigenlijk werd ik door alle gesprekken verrast. Maar als ik er een moet uitkiezen, dan is het wel het verhaal van Micheline. Zij vertelde in de docu openhartig over de periode waarin ze ontdekte dat ze borstkanker had. De behandeling die ze daarna onderging was succesvol. Maar onlangs kreeg ze te horen dat ze opnieuw kanker heeft. Buikvlieskanker ditmaal. Dat doet me veel, ik denk vaak terug aan het gesprek dat ik voor de docu met haar had.”

Wat voor reacties kwamen er op de documentaire?

“Positieve! Zowel van mijn collega’s van de keuken als van mensen daarbuiten. Collega’s van de keuken, maar ook van andere afdelingen deelden de docu via social media met de boodschap: ‘Kijk, hier werk ik!’. Anderen gaven aan verrast te zijn door de verhalen van de vrouwen en hoeveel kracht eruit sprak, en de directeur van het ziekenhuis kwam naar aanleiding van de docu ook een keer met de vrouwen praten. Het leukste compliment kwam van mijn collega’s uit de keuken. Ze waren zich nooit zo bewust van de geluiden in de keuken. Door de geluidsopname van de lopende band, die je aan het begin en het einde van de docu hoort, zijn ze daar nu veel meer op gaan letten."

Stel dat je zou winnen, wat zou dat voor je betekenen?

"Daar zou ik natuurlijk heel blij mee zijn. Maar ik vind het vooral leuk dat door de NTR Radioprijs mijn docu nu een groter publiek heeft. Het verhaal bereikt hierdoor veel meer mensen. In Vlaanderen worden helaas nog amper nog radiodocumentaires uitgezonden, dus het is tof dat er op deze manier toch aandacht voor is."

NTR Radioprijs 2017

Dit jaar zijn er zes genomineerden uit Vlaanderen en vier uit Nederland. De programma's gaan over uiteenlopende onderwerpen als de aanslag op de luchthaven van Brussel, de Wadden, schaamte, het lot van illegale vluchtelingen in Nederland, het werken in ziekenhuiskeuken. Op 3 september wordt de winnaar bekend gemaakt. De komende zondagen zijn de genomineerde programma's te beluisteren in Radio Doc, om 21.00 uur op NPO Radio 1.

Lees ook:

NTR Radioprijs 2017 | Ongedocumenteerd

Ster advertentie
Ster advertentie