Cultuur & Media

'Taalvaardigheid is ontzettend belangrijk in een digitale samenleving'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Taalvaardigheid is ontzettend belangrijk in een digitale samenleving'

[KRO-NCRV] "De bibliotheek en taal zijn nauw met elkaar verbonden", zegt Roxane van Acker, directeur van Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Een van 'haar' bibliotheken, de locatie Haarlem Centrum, vormt op 15 december het decor voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Frits Spits sprak Van Acker in De Taalstaat.

Je kan natuurlijk thuis meeschrijven met het Groot Dictee, maar dat kan dit jaar ook in een bibliotheek bij jou in de buurt. Er doen namelijk 19 bibliotheken, verspreid door het hele land, mee aan het Dictee.

Bibliotheekdirecteur Van Acker legt uit dat taalvaardigheid een belangrijk speerpunt van de bibliotheken is. "Het kunnen leren, lezen en schrijven is zo ontzettend belangrijk in een digitale samenleving. Waar je vroeger naar een loket toeging en een kaartje kocht, moet je nu in staat zijn een scherm te kunnen lezen, om iets in te vullen." Van Acker legt uit dat je deze vaardigheden nodig hebt om me te kunnen doen in de samenleving. "De bibliotheken helpen daarbij."

Ben je enthousiast geworden? Kijk hier welke bibliotheek er bij jou in de buurt meedoet, en meld je aan!

Meer over het Groot Dictee

In samenwerking met De Taalstaat, het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work. Philip Freriks leest het dictee als vanouds voor, Frits Spits presenteert de uitzending, Thijs Boontjes Dans- en Showorkest maakt live muziek en Onze Taal kijkt na. Live vanuit de Bibliotheek Haarlem Centrum nemen twintig bekende Nederlanders het op tegen twintig luisteraars van De Taalstaat. Meedoen kan thuis en in verschillende bibliotheken in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie