Naar homepage
Binnenland

Afghaanse vluchteling: 'Ik heb begrip voor de demonstranten bij Harskamp'
KRO-NCRV

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Afghaanse vluchteling: 'Ik heb begrip voor de demonstranten bij Harskamp'

De vele honderden Afghaanse vluchtelingen die naar Nederland kwamen, zijn een pijnlijke echo van twintig jaar geleden. Weer lieten Afghanen huis en haard achter voor een ongewisse toekomst in ons land. Bij Spraakmakers hoor je verhalen en herinneringen van twee generaties Afghaanse vluchtelingen in Nederland .

'Alle begrip demonstranten Harskamp'

Moeder en dochter Maleka en Humeira zijn veilig in Nederland, maar ze hebben de helft van hun gezin achter moeten laten in Afghanistan. Ze vrezen voor hun leven, vertellen ze aan Spraakmakers-verslaggever Marcel Dekker.

Voordat zij als evacués aankwamen in Harskamp, vonden er protesten plaats waar nationalistische en racistische leuzen gescandeerd werden. "Wij hebben er alle begrip voor de demonstranten", zeggen ze. "Door de komst van nieuwe mensen kunnen bewoners zich aangetast voelen in hun bestaanszekerheid." Luister hieronder naar de reportage waarin moeder en dochter hopen dat zij ook begrip krijgen van de demonstranten. "Je laat niet huis en haard achter om naar een onbekend land te gaan."

Ghasem helpt landgenoten

Ghasem Nosrati kwam als achtjarig jongetje naar Nederland. De situatie nu voelt als een blik in de spiegel van zijn eigen verleden. "De ervaring die je meekrijgt, maakt je tot wie je bent." Nosrati is vastbesloten om de nieuwe lichting vluchtelingen in Nederland te helpen. "Ik kan moeilijk tegen onrecht. En wat ons als mensen is aangedaan, daar probeer ik anderen voor te behoeden."

'De Taliban haat slimme vrouwen'

"Mensen gingen nog liever dood dan dat ze wilden leven onder dat duistere regime", zegt de gevluchte Husna Jalal die terugblikt op haar laatste dagen in Kabul. "Daar zal ik nooit overheenkomen, het was traumatisch."

Jalal maakte zich in Afghanistan hard voor goed onderwijs voor vrouwen. "Intelligente vrouwen, dat is iets wat de Taliban niet kunnen uitstaan”, zegt ze in de derde aflevering van de reportageserie. Luister hieronder hoe ze haar strijd ook buiten haar land zal voortzetten.

Oudere generatie in een depressie

Niloufar Rahim kwam ruim 20 jaar geleden als Afghaans vluchteling naar Nederland. Voor haar en de generatie van haar ouders is het verschrikkelijk om te zien dat er nu weer mensen voor de Taliban op de vlucht slaan.

Rahim was zelf nog jong toen ze in Nederland terechtkwam. Nu zij haar leven hier heeft opgebouwd, is het vooral voor haar ouders zwaar. Zij realiseerden zich ineens wat ze allemaal hebben moeten achtergelaten en werkte jaren onder hun niveau. "Heel veel mensen van de generatie van mijn ouders zijn in een depressie geraakt."

Luister hier deel vier van de reportageserie van Spraakmakers-verslaggever Marcel Dekker.

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie